Belföld

„Szégyellje magát, Orbán úr!”

Jaroslaw Gizinskinek állandó rovata van a Heti Válaszban, most azonban kiakadt a magyar kormányfőre – írja az Index.

„Szégyellje magát, Orbán úr!” – írja a Facebookon Jaroslaw Gizinski, aki a lengyelországi Rzeczpospolita lap munkatársa, de a Heti Válaszba is rendszeresen publikál. A bejegyzést az Index vette észre, az újságíró pedig azon akadt ki, hogy

„…az egész régióban csak a magyar kormány nem ítélte el egyértelműen az oroszokat azért, amit Ukrajnában művelnek.”

A kommentek között pedig előkerül még Deutsch Tamás „ruszkik haza” tweetje is, de ez nem a magyar kormány hivatalos álláspontja.

Kövér László nemrég azt mondta, hazánknak „speciális nézőpontja van” az ukrán válsággal kapcsolatban. A házelnök hozzátette, hogy Magyarország minden egyes alkalommal figyelmeztetni fog, ha a demokratikus fordulat jegyében antidemokratikus lépések történnek vagy azokat kilátásba helyezik.

Az 5-ös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosa így véli

„Sajnálatos és rettenetes, ami Ukrajnában és Ukrajnával történik. És egyetlen logikus és érthető momentum van benne: Oroszország viselkedése. Ami legalább annyira idegesítő és félelmetes, mint az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Izrael viselt dolgai a Közel-Keleten. Úgyhogy maradjon mindenki csendben. Senki nem vethet a másik szemére semmit sem. A magyar diplomácia pedig legyen fölöttébb óvatos. A kárpátaljai magyarok sorsa a tét. Akkor pedig a legkevésbé az ellenzék idiótáinak és gazembereinek óbégatása számít.”

Nem osztja a lengyel és egyéb európai politikusok és újságírók véleményét Bayer Zsolt. Szerinte a Nyugat képmutató, amikor Ukrajna területi egységének integritását kéri számon Oroszországtól, jóllehet, ezt sokszor ő maga sem tartotta be. Persze kérdés, Irakot, Afganisztánt lehet-e Ukrajnával összemérni. Másfelől Oroszország egy általa is aláírt egyezményt szegett meg. Harmadrészt nem világos, mitől lenne jobb a kárpátaljai magyaroknak, ha az Orbán-kormány nem áll ki az új, Putyin-ellenes ukrán erők mellett, miért tűnnénk akkor szimpatikusabbnak nekik. Negyedrészt a békéért területet felkínáló, gyáva, az agresszorokkal szemben konfrontációt kerülő politika egyszer már sikeresen világháborúba vezette ezt a földrészt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik