Belföld

Rovarölőszert találtak egy bébiételben

Határérték feletti rovarölőszer hatóanyagát találta a Tudatos Vásárlók Egyesülete az Ovko almás-áfonyás bébiételben.

A szennyezett bébiételt a Tesco Global áruházak Zrt. egyik budapesti boltjában vásárolta a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE). A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett (0,018mg/kg). Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl (0,012mg/kg), ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.

Az Ovko termékeit nem először kellett levenni a polcokról – emlékeztet a szervezet. 2010 tavaszán egy, szintén a Tescóban vásárolt almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt.

A Nébih írásbeli tájékoztatása szerint az érintett terméket a Tesco valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta.

“Tudatos lejáratókampány”

Nemes Tibor, az Import Trade Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közleményében úgy véli, a TVE célja, hogy lejárassa terméküket egy olyan jegyzőkönyv alapján, ami 50 százalékos mérési bizonytalanságot tartalmaz.

Nemes Tibor rámutatott: “az ügy furcsaságához tartozik, hogy nem történt meg az ellenminta-vétel, ami a bizonyíthatóság egyik alapkövetelménye, valamint egy folyamatban lévő vizsgálatról szivárogtak ki a Nébihtől információk, amikor még az ügyben semmiféle elmarasztaló határozat nem született”.

Hozzáfűzte, hogy cégük az alapanyagok mindegyikéről akkreditált labortól származó bevizsgálási jegyzőkönyvekkel rendelkezik, amelyet a Nébih rendelkezésére bocsátottak. 2013-ban 22 esetben összesen 30 féle cikküket vizsgálta a Nébih, és egyetlen esetben sem talált semmit a termékekben – jelezte.

Az ügyvezető igazgató megfogalmazása szerint portál tudatos lejárató kampányba kezdett a termékük ellen. “Nem adták meg számunkra azt a lehetőséget sem, hogy a véleményünket az ő cikkükkel egyszerre tegyük közzé” – írta. Megjegyezte: a cikkben elmulasztották kiírni, hogy itt egyetlen gyártási tételről van szó, és egy le nem zárult vizsgálatról, emellett olyan hatóanyagot is említenek (kaptán), amelyet a vizsgáló labor nem is mutatott ki.

Az ügyben az Import Trade Hungary Kft. büntetőfeljelentést tesz hitelrontás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik