Belföld

MÁV-béremelés: három szakszervezet nem írta alá

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ), a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete (PVDSZ) és a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége (VFSZSZ) nem írta alá a MÁV Zrt. és leányvállalataira vonatkozó bérmegállapodást.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete kedden azt közölte, hogy a három szakszervezet azért nem írta alá a bérmegállapodást, mert annak végrehajtásával megítélésük szerint folytatódna a vasutasbérek évek óta tartó leértékelődése.

A három szakszervezet számítása szerint a vasutasoknak szánt márciusi 36 ezer forintos egyszeri kifizetés és a 2014. július 1-től életbe lépő 2,4 százalékos alapbéremelés éves szinten csak 1,2 százalékos bérfejlesztést jelent.

A megállapodást elutasító szakszervezetek úgy látják, hogy a most elhatározott bérintézkedés a 2010-től bekövetkezett negatív tendencia folytatását jelenti, ezért az MTSZSZ, a PVDSZ és a VFSZSZ a bértárgyalások további folytatását tartja indokoltnak.

A vasúttársaság korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a MÁV Zrt. és a három nagy vasutas szakszervezet kedden aláírták a bérmegállapodást, amely szerint 2014. július elsejétől 2,4 százalékos alapbéremelést hajtanak végre.

Tájékoztatásuk szerint az intézkedés a vállalatcsoport 11 vállalatának mintegy 35 ezer dolgozóját érinti, emellett 2014 márciusában minden érintett dolgozó bruttó 36 ezer forint egyszeri kifizetésben részesül.

A béremelés a bruttó 350 ezer forintnál magasabb személyi alapbérrel rendelkező dolgozókat nem érinti, az egyszeri kifizetésben a vezetői kör nem részesül – közölte a MÁV Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik