Belföld

Ukrán válság: Megszólal Orbán Viktor?

Egy műanyag-feldolgozóban mond beszédet a miniszterelnök nemsokára. Élőben fogják közvetíteni, ami fontos mondanivalót sejtet.

Az ukrán válság főbb hírei

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond Kőszárhegyen, a SIMON Műanyag-feldolgozó és Fémtömegcikkgyártó cég új csarnokának átadásán. Az eseményt a kormany.hu élőben közvetíti várhatóan 10.30-tól – olvasható a kormányzati oldalon.

Valószínűsíthető, hogy az ukrán válságról is beszélni fog. Az ellenzék már napok óta várja, hogy a kormányfő megszólaljon a szomszédban dúló konflikusról.

A magyar külügyminisztérium tegnap közleményben úgy fogalmazott: elkötelezettek vagyunk a Magyarországgal szomszédos Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. A válság további elmélyülését és egy esetleges katonai összetűzést az érintettek kizárólag békés eszközökkel, tárgyalás útján kerülhetik el. Magyarország ehhez kész megadni mindenfajta közreműködést és felajánlja a segítségét.

Közben ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy menekülnek-e tömegesen a sorozás elől a magyarok Ukrajnából. Részletek Itt.

Orbán az orosz erőpolitikáról

„(…)a jövőről van szó. Arról, hogy az a világ köszönt-e ránk, amiben az erőpolitika sikereket érhet el a világban, vagy pedig a nemzetközi közösség elég erős, bölcs és megfontolt lesz ahhoz, hogy világossá tegye: hiába érzi valaki újra megerősödve magát, mint például Oroszország, nem jelenti azt, hogy fönnálló konfliktusait olyan módon rendezheti el, amely elfogadhatatlan a 21. század emberi életet és méltóságot tiszteletben tartó világában.”

(Orbán 2008-ban, a mostani, ukrán válságra kísértetiesen hasonlító grúz-orosz háború idején vélekedett így.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik