Belföld

Különleges esőt észleltek Dombrádnál

A radarképek láttán még az OMSZ meteorológusainak is magyarázkodniuk kellett.

Szerda délután északkeleten, Dombrád településtől keletre kisebb területen csóvaszerűen megjelenő visszavert radarjeleket mutatott a napkori csapadékradar – adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat.


Fotó: met.hu

Adombrádi tűzoltóság információi szerint néhány hektáron nádastűz pusztított a térségben, a radarképeken látható csóva kiindulópontja pedig szintén a település közeléből indult. A füstrészecskékről csak kis mértékben verődnek vissza a radarjelek, így ilyenkor aránylag alacsonyabb jelerősségeket szoktak észlelni. Ebben az esetben viszont a megszokottnál sokkal magasabbak voltak a legerősebb radarreflektivitások.

Valószínűleg a felszálló füst elérte a térség fölött mintegy 1 kilométer magasan lévő felhőzetet. A pár fokkal fagypont alatti hőmérsékletű, túlhűlt vízcseppekből álló felhőzetben csapadékképződés indulhatott meg. A füstrészecskék egy része úgynevezett jégképző magként viselkedik. A folyékony vízcseppek ennek hatására megfagyhatnak, jégkristályok, hópelyhek képződhetnek. Valószínűleg az így kialakuló záporos csapadékot detektálhatta a radar – magyarázzák az OMSZ meteorológusai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik