Belföld

Feljelentést tesz a DK a 2006-os zavargások miatt

A Demokratikus Koalíció (DK) vizsgálatra szólítja fel a Belügyminisztériumot, hogy kiderüljön, Orbán Viktor és fideszes vezetőtársai milyen konkrét feladatot és szerepet vállaltak a 2006 őszi zavargások előkészítésében - ezt Vadai Ágnes, a DK alelnöke jelentette be szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A független országgyűlési képviselő szerint 2006 ősze nem spontán tömegtüntetés volt, hanem az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló kísérlet. Abban igaza van Pintér Sándor belügyminiszternek – folytatta – , hogy most nem a beszéddel kell foglalkozni, hanem azzal, hogy teljes mértékben feltárják, Orbán Viktor és fideszes társai pontosan milyen szerepet vállaltak az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének kísérletében.

Az ellenzéki politikus szerint ehhez a vizsgálathoz többféle dokumentumot használhatnak, példaként a 2006 őszén az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottsága együttes ülésén bemutatott, de nyilvánosságra nem hozott hangfelvételeket, illetve azok leiratait említette. Vannak olyan fideszes politikusok, akikkel szerinte érdemes foglalkozni, Ékes Ilona, Wittner Mária és Demeter Ervin nevét sorolta.

Több kérdést is ismertetett, amire szerinte választ kell adnia a vizsgálatnak. Orbán Viktor már 2006 nyarán, Tusnádfürdőn arról beszélt, hazugsággal került hatalomra a kormány – mondta, azt kérdezve miért beszélt már akkor így a fideszes politikus.

A DK-s politikus emlékeztetett arra, hogy Kósa Lajos Fidesz-alelnök kijelentette, hogy a nyilvánosságra hozatala előtt ismerte a beszédet. Ki más és pontosan mikor ismerte meg azt? Kik voltak azok a fideszesek, akik vágták és sokszorosították a beszédet? – kérdezte.

Vadai Ágnes elmondta azt is, hogy feljelentést tesznek azért, mert egy magyar hírtelevízió az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése előtt két nappal ajánlatot tett két brit tévécsatornának arra, tudósít nekik a várható budapesti eseményekről. Hozzátette: a feljelentést Zentai Péter újságíró információi alapján teszik meg, vagy az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása, vagy az alkotmányos rend elleni szervezkedés, vagy terrorcselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy Pintér Sándor belügyminiszter hazudik, amikor azt állítja, az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatban nem készült zárójelentés. Ismertetése szerint Szollár Domokos, a Bajnai-kormány szóvivője 2009 decemberében sajtónyilatkozatot adott ki arról, hogy a három évig tartó, a beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos nemzetbiztonsági vizsgálat lezárult. Eközben Pintér Sándor azt állította, hogy júliusban zárult le a vizsgálat – tette hozzá. Szerinte a belügyminiszter azon állítása sem igaz, kik a kiszivárogtatók, Gyurcsány Ferencnek ugyanis csak sejtései vannak, nincs százszázalékos bizonyítéka.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden azt mondta, lényegtelenek az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményei, mivel azzal nem követtek el bűncselekményt. Hangsúlyozta, a beszéd igazságtartalma jelenti a bajt, vagyis az, hogy Gyurcsány Ferenc, az ország akkoriban hivatalban lévő miniszterelnöke hosszú ideje hazudott az embereknek.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal előző héten a honlapján hozott nyilvánosságra anonimizált formában a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

A HírTV visszautasítja a vádakat

Közben közleményt adott ki a Hír Televízió Zrt., amelyben visszautasítja Gyurcsány Ferenc vádjait, amelyek a DK elnökének közösségi oldalán jelentek meg.

Mint írják Gyurcsány Zentai Péternek, a Magyar Rádió volt berlini tudósítójának, a Klubrádióban tett kijelentésére hivatkozva, egyértelműen a HírTV-t megnevezve azt állítja, hogy a 2006-os zavargások előtt két nappal “szeptember 15-én pénteken egy(?) magyar hírtelevízió ajánlatot tett két brit hírcsatornának azzal, hogy a hétvégén “érdekes” dolgok fognak majd történni Pesten, és szívesen tudósítanának a brit tévék számára is.”

“Ezzel szemben az igazság az, hogy a Hír Televízió sem az eseményeket megelőzően, sem azt követően nem tett ajánlatot egyetlen médiumnak sem a tudósításra. Hazugság az az állítás is, hogy a HírTV a két nappal későbbi eseményekkel kapcsolatos előzetes információ birtokában lett volna” – olvasható a közleményben.

Állításuk szerint Zentai Péter újságíró a HírTV Híradójának  elismerte, hogy az általa közölt információkat nem ellenőrizte le, így azok igazságtartalmáról nincs meggyőződve. A televízió helyreigazítást kér a Klubrádiótól, egyidejűleg felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy bejegyzését törölje közösségi oldaláról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik