Belföld

Nem szólt a kormány Paksról az EU-nak?

Az Energiaklub szerint a kormány - közlésével ellentétben - nem értesítette hivatalosan az Európai Bizottságot az új paksi erőmű-blokkok terveiről.

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ keddi közleményében az írta, a magyar kormány állítása szerint az új paksi blokkokról szóló államközi szerződés ügyében mindenről tájékoztatták előzetesen az Európai Bizottságot, ezt most a bizottság az Energiaklub adatigénylésére válaszolva cáfolja. Az Energiaklub szerint a válaszban az szerepel, hogy a beruházásról a bizottságot még nem értesítették, és ebben az ügyben semmilyen hivatalos dokumentum nem született.

A szervezet közlése szerint korábban a Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is megtagadta a választ arra a kérdésre, hogy pontosan kivel és miről folytattak a bizottsággal tárgyalásokat, és nem küldték meg azt a hivatalos levelet sem, amelyben állítólag Brüsszel rábólint a beruházásra. Ezért fordult az Energiaklub február elején adatigénylésével az Európai Bizottsághoz – olvasható a közleményben.

Az Energiaklub közleményéhez csatolt egy, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatóságától kapott emailt is, amelyben a brüsszeli hivatal egyik munkatársa arról tájékoztatta a magyar civil szervezetet, hogy a befektetési projektről az Euratom szerződés 41-es paragrafusa szabályainak megfelelően nem kapott tájékoztatást, a bizottság birtokában nem található semmilyen, a kéréssel összefüggésbe hozható dokumentum.

Lázár azt mondta, hogy tájékoztatták Brüsszelt

Az Euratom szerződés 41. – és ezzel összefüggő 42. – cikke szerint a nukleáris ipari tevékenységet végző cégeknek kell tájékoztatniuk a bizottságot az új beruházásokról, legkésőbb három hónappal az első szállítási szerződések megkötése előtt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár január 14-én az új paksi blokkok brüsszeli fogadtatását firtató kérdésre közölte: a magyar kormány 2013. november 26-án az energiaügyi főigazgatóságot tájékoztatta arról, hogy nemzetközi megállapodást akar kötni Oroszországgal, december 14-én notifikációs jegyzéket küldtek az EU bizottságának, amely tartalmazta a megállapodás teljes szövegét. A 30 napos határidőig nem jeleztek problémát Brüsszelben, így köthették meg a megállapodást – tette hozzá az államtitkár.

Az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője január 15-én közölte: Magyarország eleget tett kötelezettségének, és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét. Hozzátette: a testület nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy kell-e tendereztetni vagy sem a paksi atomerőmű tervezett bővítésének ügyében.

Az Európai Bizottság egységes piacért és szolgáltatásokért felelős tagjának szóvivője február 6-án azt tudatta, hogy a szakértők megkezdték a nukleáris energia békés célú felhasználása terén való együttműködésről kötött megállapodás közbeszerzési vonatkozásainak vizsgálatát. Hozzátette, hogy amint a vizsgálat lezárul, közölni fogják annak eredményét.

Olvasói sztorik