Belföld

Őszöd: bíróság elé citálják Gyurcsányt, Orbánt

szabó bálint (szabó bálint)
szabó bálint (szabó bálint)

Az ügy koronatanúja szerint legkésőbb március 31-én fény derülhet az igazságra.

Kapcsolódó cikkek

Szili Katalin szerint a Demokratikus Koalíció (DK) volt szegedi ügyvivője valótlanságot állított a hangfelvétel kiszivárogtatásáról, ezért beperelte. Az ügy érdekessége, hogy a volt házelnök annak dacára fordult bírósághoz, hogy Szabó Bálint a Heti Válaszban csak Katalin, Imre és Ferenc neveket említett, amikor arról beszélt, hogy három vezető szocialista politikus játszott szerepet az őszödi beszéd kiszivárogtatásában. Most azt mondta: „Szili Katalin önleleplező feljelentést tett”.

Az alperes szerint legkésőbb március 31-én fény derülhet az igazságra. Ennek érdekében tanúként idéztetné meg az összes érintett szereplőt, így az akkori MSZP-ből Gyurcsány Ferencet, Szili Katalint, Szekeres Imrét, Baja Ferencet, Puch Lászlót és Kiss Pétert, aki – szerinte – baráti viszonyban volt az azóta Bolíviában meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardóval. Szintén tanúskodni hívja a bíróságra a Fideszből, illetve a kormányból Orbán Viktort, Pintér Sándort, Bíró Márkot és Kósa Lajost is.

Szabó állítása szerint Debrecen polgármestere Bíró Márkon keresztül kapta meg a felvételt, a pásztói Fidesz vezetője és csapata ugyanis szoros kapcsolatban volt Rózsa-Flores Eduardóval 2006 nyarán. Szabó Bálint szerint Orbán Viktor hazudott, amikor azt állította, hogy csak a rádióból értesült az őszödi beszédről, és arról korábban nem is tudott. A DK volt politikusa azt mondta, politikai értelemben a jelenlegi kormányfő volt a megrendelő. A DK volt politikusa szerint nem Gyurcsány Ferenc szivárogtatta ki az őszödi beszédet, de értesülhetett a kiszivárogtatásról.

Korábban Kósa Lajos is elismerte, hogy már a kiszivárogtatás előtt hallotta Gyurcsány beszédét, de követhetetlennek nevezte, kitől kapta meg a felvételt. A Fidesz ügyvezető alelnöke az ATV-ben azt mondta: sok találkozón sokan voltak ott, ahol szó volt erről. Elárulta, hogy a beszéd nyilvánosságra kerülése előtt és után is voltak ilyen találkozók.

Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája szerint nem az a kérdés, hogy a Fidesz hozta-e a nyilvánosságra az anyagot, csak arról érdemes beszélni, hogy „(…) tudta-e a kretén Gyurcsány, hogy megy a nyilvánosságnak a beszéde, vagy nem tudta. Tudta-e az MSZP kretén frakciója ugyanezt, vagy nem tudta? Más kérdés nincs. (…)”

Olvasói sztorik