Belföld

Büntetőbírókat hívott az igazgató a jóhírű iskolába

Egy új lány miatt tört ki a balhé a XVIII. kerületi oktatási intézményben. A diákok csodálkozva hallgatták mivel kell szembenézniük, ha átlépik a határokat. Az ombudsman szerint a megszégyenítés az iskolai erőszak egyik legelterjedtebb formája.

Hatvan „rendkívüli eset” történt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó mintegy hatezer iskolában az utóbbi fél évben – derül ki a HVG cikkéből. A KLIK tájékoztatása szerint diákok közti nézeteltérések és egy-két baleset szerepel a listán.

Aáry Tamás Lajos, oktatási ombudsman szerint az iskolai szereplők inkább szavakkal bántják egymást, mint tettleg. A biztos megállapította, hogy az iskolai erőszak kirobbanásának esélye lépcsőszerűen növekszik gimnáziumtól a szakiskolákig, tehát az elkülöníthető kultúrájú tanintézményekben a tanulók és a pedagógusok is máshogy viselkednek. 

Az iskolai agresszió egyik gyakori formája a megszégyenítés. Kiderült, hogy a diákok fele esik áldozatául ennek, harmadukat pedig ki is közösítik.

A hetilap beszámol egy konkrét ügyről. Az egyik XVIII. kerületi – egyébként jóhírű – iskolában akkor szabadultak el az indulatok, amikor új lány érkezett az egyik felső tagozatos osztályba. Először többen szekálni kezdték szóban és az interneten. Az egyik félreértett beszólás pedig megtorlásig fajult: néhány diák összeverekedett az utcán.

Az igazgató a “Nyitott bíróság program” keretében büntetőbírókat hívott az intézménybe, hogy rendhagyó osztályfőnöki óra keretében beszéljenek a lehetséges következményekről és büntetésekről a tanulóknak. Egyikük, Trappné Kiszeli Rita szerint némi meglepetést keltettek a hallgatóságukban. Elmondták például, hogy a testi sértésért 14 éves kor felett javítóintézet jár, az interneten pedig rágalmazni, zaklatni, és ha valaki túlzásba viszi: akár kényszeríteni és zsarolni is lehet valakit.

Okostelefont például semmilyen körülmények között ne adjanak kölcsön egymásnak a fiatalok, mert azzal bármit el lehet követni – hívta fel a figyelmet a bírónő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik