Belföld

Viták a sóstói kalandpark körül

Sebestyén Lilla

2014. 02. 19. 17:38

Magánterület, belépni tilos! – ezzel a felirattal van kint egy tábla a sóstói tanösvényen, a területen ugyanis kalandpark épül. A kivitelező megváltoztatná az útvonalat, az önkormányzat viszont tiltakozik.

Közel egy éve az önkormányzat bérbe adott egy négy hektáros területet Sóstón, a Salt Lake Kft.-nek. A szerződés húsz évre szól, mialatt a cég egy kalandparkot szeretne létrehozni az érintett területen. A befektető már tavaly megkezdte a munkálatokat, körbekerítette a részt, azonban folyamatosan gondjuk akad a vandálokkal, akik megrongálják a kerítést és a táblákat – nyilatkozta a cég vezetője a feol.hu egyik cikkében.

Hordó József azt is elmondta a keddi helyszíni bejáráson, hogy a bekerítés szükséges, már csak a kirándulók biztonsága miatt is, és igyekeznek mindenben együtt működni az önkormányzattal, a kerítés nyomvonalát is együtt tűzték ki.

Talán van megoldás

Az elzárt rész közel száz métert foglal el a tanösvényből, de ahogy a Fejér Megyei Természet Barátok Egyesületének elnöke fogalmazott, ennek következtében bejárhatatlan a nyolcas alakú 4,5 kilométeres tanösvény. A helyszínen, azonban sikerült egy lehetséges megoldást találni a problémára – a kerítés mellett kialakítanának egy új utat. Bár ez nem oldja meg a rendszeresen arra közlekedők problémáját, akiknek így négyszáz méterrel többet kell gyalogolniuk.

Az önkormányzat hevesen tiltakozik

Azonban az önkormányzatnak nem támogatja, hogy a kalandpark miatt a Sóstó természetvédelmi területet bemutató tanösvény nyomvonala módosításra kerüljön.

Közleményükben egyértelműsítették: Székesfehérvár Önkormányzatának nem volt szándéka, hogy a területen kialakításra kerülő kalandpark a tanösvényt bármilyen formában érintse. A kialakult helyzet tisztázására azonnali egyeztetést hívott össze dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki az önkormányzati szakemberek mellett a Gaja Környezetvédő Egyesületet, valamint a területet bérbevevő vállalkozót is meghívta.

A város álláspontja az, hogy a kialakításra kerülő kalandpark csak akkor valósulhat meg, ha az nem érinti a tanösvény területét!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.