Belföld

“Nácítlanítást”, ingyenes felsőoktatást ígér az MSZP

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2014. 02. 19. 18:22

A Nemzeti alaptanterv “nácítlanítását” ígérte kormányra jutásuk esetére Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján.

Nem szélsőséges szellemben alkotó szerzőkön, mint például Nyirő József és Tormay Cécile kell írni-olvasni tanítani a gyerekeket – jelentette ki a politikus.

Hozzátette: a NAT túlzsúfoltságán is könnyíteni kell. Mint mondta, más típusú NAT-ot képzelnek el; figyelni kell a lexikális tudás és a képességek egyensúlyára.

Beszélt arról, hogy megszüntetik a pedagógus portfóliót, a Nemzeti Pedagógus Kart, a pedagógus etikai kódexet, a Klebersberg Intézményfenntartó Központot, a tankönyvpiacot pedig újra szabaddá teszik.

Hiller István, volt szocialista oktatási miniszter arról beszélt, hogy a kormányváltás előtt 186 milliárd forint jutott a felsőoktatási intézményeknek, ez 2013-ra 130 milliárd forintra csökkent: 30 százalékos forráskivonásra a felsőoktatásból a II. világháború óta nem volt példa.

A veszprémi Pannon Egyetemről azt mondta: életképes egyetem, amelyen nagyon jó szakok működnek, de ha a központi finanszírozás nem változik, az egyetem tönkremegy.

Adatai szerint a 2010-es kormányváltás óta, három év alatt 45 százalékkal csökkent a Pannon Egyetem támogatása, s míg 2010-ben 7080 államilag finanszírozott hely volt a kampuszon, addig 2013-ban ez már csak 4104 volt, az összes jelentkező 2010-ben 7577 fő volt, 2013-ban 4556. Ha még négy évig ez így megy, akkor a Pannon Egyetem elveszíti a stabilitását – jósolta Hiller István.

Az MTI kérdésére azt válaszolta: ha az Összefogás kormányt alakít, már másnap megemelik a felsőoktatási intézmények központi finanszírozását.

Minden diák, aki eléri a felvételhez szükséges minimum pontszámot, ingyen jut az alapképzéshez, nem kell tandíjat fizetnie – válaszolta kérdésre. Hozzátette: a tandíj véleménye szerint az, ha valaki saját maga finanszírozza a felsőoktatási tanulmányait, még ha azt költségtérítésnek nevezik is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.