Belföld

Hét pontban követelnek “szabad oktatást”

Többi közt megfontolt reformokat, több forrást,szólás-, és véleményszabadságot akarnak a Blahán tüntető diákok.

Kedd este 15 fiatal diák le a Blaha Lujza téri kereszteződés csomópontjába hat óra körül, hogy tiltakozzanak a kormány oktatáspolitikája ellen, és felhívják a figyelmet a szerdai “Szabad oktatásért” demonstrációra. A forgalom néhány percre megbénult, de a tüntetők a rendőrök felszólítására a járdára vonultak.

A tüntetés egyik követelése az, hogy a szaktárca kezdjen nyilvános konzultációt a Pedagógusok Szakszervezetével, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, a Hálózat a Tanszabadságért nevű szervezettel, illetve a Történelemtanárok Egyletével.


Fotó: Hír24/Berecz Valter

Ami a legjobban kiverte a biztosítékot a tanároknál, a portfólió-készítés, vagyis az, hogy minden tanár töltse fel egy központi hálózatra eddigi munkája dokumentációját, és ez alapján sorolják be a különböző szakmai, illetve fizetési kategóriákba. A minisztériumnak keddig adtak ultimátumot, válasz azonban nem érkezett.

A fiatalok – mintegy ötvenen-hatvanan – szerda délután is találkoztak a Blahán, hogy a Szabadság hídhoz vonuljanak. Hét pontban foglalták össze a követeléseiket.

„Legyen valódi, és nyilvános szakmai konzultáció. Ez az első. A második, hogy csak előre megfontolt reformok léphessenek életbe, a harmadik, hogy ne erőszakoljanak a diákokra, a társadalom csak egy része által elfogadható ideológiákat, a negyedik, hogy követeljük vissza a forrásokat az oktatásba” – sorolta Meleg András főszervező.

Az ötödik pont, hogy biztosítsák a szólás-, és véleményszabadságot az oktatásban, a hatodik, hogy legyen tanszabadság, a hetedik pedig: a közszolgálatban dolgozók radikális béremelése.

A helyszínen volt a Hír24 stábja is – Ignáth Márk összeállítása.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik