Belföld

Egy ideig nem lesz sasos emlékmű a Szabadság téren

Nem állítják fel március 19-én a Szabadság téren a német megszállás áldozatainak emlékére tervezett szoborkompozíciót – erősítették meg a Népszabadságnak kormányzati források.

A lap szerint a szerdai kormányülésen megvitatták az emlékmű sorsát, és az a döntés született, hogy a német megszállás 70-dik évfordulóján nem lesz szoboravatás a Szabadság téren.

Az indoklás szerint a körülmények, az előkészületek nem megfelelőek. A másik indoklás pedig úgy hangzott el a Népszabadság információi szerint, hogy „az emlékmű felállítása az április 6-ai parlamenti választás előtt megosztó”.

Az emlékművet állítólag legkésőbb 2014. május 31-ig fel kell állítani, addig a miniszterelnök tárgyalásokat, egyeztetést javasol zsidó szervezetekkel a holokauszt emlékév ünneplését illetően – írja a lap internetes oldala.

A Magyar Közlönyben is megjelent a határozat

Az MTI szerint május végére módosította a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmű megvalósításának határidejét a kormány. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny szerda este közzétett számában jelent meg.

E szerint hatályát veszti a Magyarország német megszállásának emléket állító, Budapest V. kerületben felállításra kerülő emlékmű megvalósításával összefüggő egyes kérdésekről szóló, tavaly december 31-én megjelent kormányhatározat. Ebben a beruházás határidejére március 19-ét jelölték meg.

A most megjelent, új címet viselő – Magyarország német megszállása áldozatainak emléket állító, Budapest V. kerületben felállításra kerülő emlékmű megvalósításával összefüggő egyes kérdésekről szóló – kormányhatározat szerint az emlékmű megvalósítására irányuló beruházást május 31-ei határidővel írták elő a Miniszterelnökség számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik