Belföld

Feljelentést tett az MSZP hűtlen kezelés miatt

Futoeromu-felszamolas-utani-vasarlasanak-alairasa(1)(960x640).jpg (Fűtőerőmű felszámolás utáni vásárlásának aláírása)
Futoeromu-felszamolas-utani-vasarlasanak-alairasa(1)(960x640).jpg (Fűtőerőmű felszámolás utáni vásárlásának aláírása)

Székesfehérvár önkormányzata visszautasítja a fűtőerőmű felszámolásával kapcsolatos vádakat.

Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tett kedden, a Fejér Megyei Főügyészségen – a székesfehérvári fűtőerőmű fizetésképtelenségével és felszámolásával kapcsolatban – Márton Roland az MSZP választmányának alelnöke és székesfehérvári önkormányzati képviselője, valamint Horváth András szocialista országgyűlési képviselő.

Csőd és vád

Közleményük szerint Székesfehérvár fideszes városvezetése “szívós munkával, szándékosan csődbe vitte a város többségi tulajdonában lévő fűtőerőművet”. A tudatosan előállított kényszerhelyzetben Székesfehérvár önkormányzata a felszámolási eljárás során megvásárolta bruttó 3,5 milliárd forintért azokat a vagyonelemeket – a gázmotoros erőműveket – amelyek többségében eddig is a város tulajdonában voltak. A fűtőerőmű csődje miatt az önkormányzat vagyonában beállt 1,5 milliárd forint összegű csökkenést is beleszámítva mindez ötmilliárd forintjába kerül az adófizetőknek – írták.

Véleményük szerint az önkormányzat és az önkormányzat hőszolgáltató cége a Széphő Zrt. magatartása ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel. Ezek a cselekmények vagyonveszteséget okoztak és felvetik a hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúját.

Jelezték: a nyomozóhatóság feladata a fenti cselekmények részletes felderítése és az elkövetők kilétének tisztázása, továbbá annak tisztázása, hogy a fűtőerőmű szándékos csődbe juttatása és a felszámolási eljárás során történt felvásárlása a székesfehérvári emberek helyett kinek állt valójában érdekében.

A kiírást az egyedül pályázó fehérvári önkormányzat nyerte

A korábban privatizált, majd felszámolás alá került Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. megvásárlásáról január 17-én írt alá szerződést az önkormányzat a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft-vel.

A város a felszámoló által megadott minimumáron, vagyis nettó 2,75 milliárd forintért vásárolta meg a céget.

Az önkormányzat válasza

Székesfehérvár Önkormányzata közleményt adott ki, amiben döbbenetüknek adnak hangot. Az önkormányzat reagálásában jelezte: törvényi kötelezettség a távfűtés és a melegvíz-szolgáltatás biztosítása, ezért szerintük hibás döntés volt, amikor az MSZP és az SZDSZ privatizálta a fűtőerőmű többségi tulajdonát.

Úgy vélik, Márton Roland pontosan tudta, hogy a szocialistákhoz közel álló befektetők tevékenysége nyomán a fűtőerőmű sokmilliárdos adósságot halmozott fel, és ennek következtében 2012 februárjában, majd 2012 márciusában 21 ezer székesfehérvári háztartás “mindössze órákra volt attól, hogy az év leghidegebb heteiben fűtés és meleg víz nélkül maradjon”.

A felszámoló és a város között megszülethetett a megállapodás. (Fotó: KVD)

Mentőöv a családoknak

Utaltak arra, hogy az önkormányzat ennek elkerülése érdekében másfél milliárd forintos mentőövet nyújtott a fűtőerőműnek. A felszámolási eljárás során a fehérvári emberek védelmében és a szolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-t.

Kiemelték, hogy Székesfehérvár önkormányzatát semmilyen felelősség nem terheli a fűtőerőmű felszámolásáért, de a fehérváriak érdekében az önkormányzatnak meg kell vásárolnia az erőművet. Hozzátették: a szocialisták állításaival szemben Székesfehérvár vagyona milliárdokkal fog gyarapodni.

“Az MSZP a magánbefektetők érdekeit félti”

Megjegyezték, hogy Márton Roland hirtelen megváltoztatta álláspontját, hiszen “a döntéseket megszavazta, sőt éppen egy hónapja annak, hogy a megvásárlás tényét és a vételár összegét is támogatta igen szavazatával”.

Ebben az ügyben “a rossz emlékű MSZP-SZDSZ-koalíció” a magánbefektetők érdekeit félti – írták -, az önkormányzat pedig a 21 ezer háztartást képviseli. A városvezetés ígéretet tett arra, hogy ha az erőmű az önkormányzat tulajdonába kerül, alaposan megvizsgálják a korábban kötött beszállítói és alvállalkozói szerződéseket, azok jogszerűségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik