Belföld

Megjött az első fehér gólya

Talán megtréfálta a Szombathelyen lencsevégre kapott madarat az évszakhoz képest szoktalanul enyhe idő, vagy éppenségel tud valamit, ami mi még nem.

A fehér gólyát vasárnap kora este fedezte fel Bogáti András polgári természetőr Szombathely határában – számolt be a nyugat.hu. Mint elmondta a madár gólya egészséges, nem gyűrűzött példány. Egy körforgalom lámpaoszlopán pihent meg.

A kissé talán túl hamar megérkezett fehér gólya a korai tavasz hírnöke lehet. A jelenlegi enyhe időben biztosított számára a táplálék, akkor kerülhetne veszélybe, ha hosszabb ideig tartó hótakaró várna még ránk.

Az előrejelzések alapján ettől nem kell tartani, és a gólyának igaza lehetett, hogy Magyarországra sietett, az előrejelzések szerint marad a tavaszias idő a héten, és a távolabbi kilátásokban sem szerepel havazás, vagy hidegebb napok.

Egyébként vannak olyan gólyák is, akik nem korábban tértek vissza Magyarországra, hanem el sem költöztek. Négy madár Ászáron maradt télre is. Tiszavárkonyban a település lakói segítenek egy, a havasabb napokon élelmet nem találó gólyának.


A gólya, aki el se költözött
Fotó: MTI / Mészáros János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik