Belföld

“Takarodj, te náci gyilkos!” – mondták Vonának

A rendőrség a volt zsinagógához vezető utakat lezárta, az eseményeket az épülettel szemközti tér villanyoszlopaira frissen felszerelt kamerákkal és mozgó megfigyelőponttal rögzíti. A teret kordonokkal szektorokra osztották és tér egyik oldalán hagytak bejutási lehetőséget a Jobbik fórumára érkezőknek.

“Takarodj, te náci gyilkos!”

Egy idősebb férfi megfenyegette Vona Gábort, a Jobbik elnökét, amikor belépett a volt zsinagógába. “Takarodj, te náci gyilkos a zsinagógából!” – üvöltötte, és megindult a pártelnök felé. A rendezvényt biztosító, “Kampánycsapat” feliratú kabátot viselő jobbikosok a férfit lefogták, és kilökdösték a bejáraton. Korábban egy idősebb, zavartnak tűnő nőt vezettek ki az előcsarnokból, aki hangosan szidalmazta a művelődési ház vezetőjét, amiért helyet adott a Jobbiknak az épületben.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Drelyó Ágnes, a Facebookon szerveződött tüntető csoport tagja az MTI-nek előzőleg azt mondta, “perverz cselekedet a Jobbiktól, hogy egy volt zsinagógában szervez fórumot, melyen olyan mondatok hangozhatnak el, melyek sértik az áldozatok emlékét és a hely szellemét”.

Harvay Péter, a rendezvény ellen elsőként demonstrációt bejelentő Eszterlánc Polgári Társulás elnöke az MTI-nek elmondta, a tüntetők egy szál gyertyával, némán, lehajtott fejjel demonstrálnak és felolvassák az elhurcoltak neveit.

Az MSZP is megjelent

A rendezvényen megjelent az MSZP helyi polgármesterjelöltje, Gál Tamás. Február 3-án Gál Tamás az MSZP helyi elnökével együtt felszólította a polgármestert, hogy hívjon össze rendkívüli testületi ülést és a fideszes többség szavazataival tiltsák meg a művelődési ház bérbeadását a Jobbiknak, mint ahogy erre a korábbi ciklusban már volt példa.

Tétényi Éva (független) nyílt levélben jelentette ki, hogy “nincs intézkedési jogköre”. Lelkiismereti okokra hivatkozva kérte a Jobbik elnökét, hogy válasszanak más helyszínt.

A polgármester a művelődési ház vezetőjének két nyílt levelet írt, kérve a helyzet átgondolását. Maronka Csilla, a ház igazgatója az MTI-nek elmondta, megállapodást kötöttek a Jobbikkal a terem kiadásáról, de az épületben már Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és fideszes politikusok is tartottak lakossági fórumot. Az igazgató hozzátette, közművelődési funkciót ellátó szervezetként nem tehetnek különbséget a pártok között, azonban ha a képviselő-testület tulajdonosként utasítja őket, az teremthet más helyzetet.

“Jobbik-mentes zsinagógát!”

A rendezvény ellen elsőként az Eszterlánc Polgári Társulás jelentett be demonstrációt, majd “Jobbik-mentes zsinagógát!” elnevezésű Facebook-csoport alakult, akik élőláncot hirdetett péntek délutánra a zsinagóga köré, hogy megakadályozzák a Jobbik szimpatizánsainak bejutását az épületbe. Az Élet Menete Alapítvány is bejelentette, hogy aktivistákat küld az élőlánchoz, a demonstrációt támogatja a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és a Tett és Védelem Alapítvány bejelentette, hogy az esztergomi rendőrkapitánysághoz fordul a rendezvény betiltását kérve.

A Jobbik esztergomi elnöke, Zentai Plajner Zsolt korábban közleményben jelentette ki: “a múltra és a holokauszt túlélőire hivatkozni egy mindössze tíz éve alakult, demokratikusan parlamentbe választott és működő párt kapcsán arcpirítóan képmutató, hiteltelen és szánalmas”.

„Nem a Jobbik felel a holokausztért”

A fórum után megkérdezték Vona Gábortól, hogy nem érzi-e problémásnak lakossági fórumot tartani egy volt zsinagógában. A Jobbik elnöke azt válaszolta, „nekünk semmiféle szégyellnivalónk nincs a magyar zsidóság előtt, nem a Jobbik felel a holokausztért”.

“Felháborítónak tartom, hogy a holokauszt emlékére való hivatkozással Magyarországon hisztériakeltés folyik, a magyar társdalom egy jelentős részét egyfajta mesterséges bűntudatkeltéssel hiszterizálják”- tette hozzá.

Az elnök rámutatott, akkor kellett volna visszamondani a rendezvényt, ha szégyellnivalója lenne a zsidóság előtt. “Nincs ilyen, tiszta lelkiismerettel vagyok ebben a művelődési házban” – tette hozzá Vona Gábor.

A politikus elmondta, nem tudják elfogadni, hogy a Jobbik és szimpatizánsai másodrendű pártja és másodrendű állampolgárai legyenek a magyar közéletnek. Vona Gábor kérdésre válaszolva kijelentette, nem érthető azok felháborodása, akik szerint itt nem kellene fórumot tartani.

“Törvényesen működő magyar párt vagyunk, semmilyen magyar állampolgár között nem teszek különbséget faji, etnikai hovatartozás kapcsán” – szögezte le a Jobbik elnöke, akit a lakossági fórumon teltház várt a kétszázharminc embert befogadó teremben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik