Belföld

Választás 2014: dátumok, adatok, indulók

Tizenkilenc település közel 83 ezer választópolgára szavazhat a Csongrád megyei 4-es számú választókerület hét jelöltjének valamelyikére április 6-án.

A 2011-ben módosított választási törvény a korábbi hét helyett mindössze négy önálló kerületre osztja fel Csongrád megyét. A hódmezővásárhelyi központú négyes számú körzet országgyűlési képviselőjét az április 6-ai voksoláson összesen 19 település 82 610 választópolgára szavazhatja majd meg. A jogszabály értelmében 2014-től egy honatya képviseli majd Algyő, Apátfalva, Csanádpalota, Nagylak, Földeák, Óföldeák Hódmezővásárhely, Mártély, Királyhegyes, Kövegy, Magyarcsanád, Kiszombor, Makó, Maroslele, Nagyér, Ambrózfalva, Csanádalberti, Pitvaros valamint Székkutas polgárait az országgyűlésben

Sok változás

Áder János köztársasági elnök április 6-ra tűzte ki az országgyűlési választások időpontját.

Idén 8,1 millió választópolgár dönt a parlamenti képviselőkről. A korábban 386 fős helyett 2014-ben 199 fős országgyűlés alakul. 106 egyéni körzetben közvetlenül választunk jelöltet. Idén egyetlen forduló lesz, így függetlenül a különbségtől a legtöbb a mandátumot szerző politikus nyer.

Míg négy évvel ezelőtt 11 ezer, idén már csak 10 382 szavazókörben lehet majd voksolni, így előfordulhat, hogy valakinek nem a megszokott helyre kell mennie április első vasárnapján.

További változást jelent, hogy az idén nemzetiségi listára is lehet majd szavazni.

Vásárhelyi számok

A kerület választópolgárainak több mint harmada hódmezővásárhelyi. Tavasszal 37 598 vásárhelyi ikszelhet a pártja és a jelöltje neve mellé. Számukra ötven szavazókört hoznak létre a városban. Mártély 1061 választójának további kettőt.

A héten postázzák a neveket

A voksolásra jogosultak február 17-éig kapnak értesítést a névjegyzékbe történő felvételükről. A választói névsorból való kihagyást, illetve az abba való felvételt április 4-éig lehet kérni Korsós Ágnes főjegyzőtől, a vásárhelyi választási iroda vezetőjétől.

Márciusig gyűjtik a neveket.

A választáson jelöltet ajánlani úgynevezett ajánlóíven lehet. Egyéni képviselőjelölt állításához idén 500 aláírás szükséges (2010-ben még 750 kopogtatócédula kellett az induláshoz). Egy választó több jelöltet is támogathat, de egy aspiránsra csak egy ajánlást adhat le.

Ki? Hol? Hogyan?

A törvények értelmében – külön kérvény híján – minden választópolgárnak személyesen, a lakcíméhez rendelt szavazókörben kell voksolnia. A részletekről mindenkit levélben értesítenek majd. Aki nem a lakhelyén szeretne szavazni, annak egy átjelentkezési kérelmet kell benyújtania legkésőbb a választást megelőző második nap délutánjáig. Az átjelentkezéssel szavazók is a lakcímük szerinti körzet jelöltjéről dönthetnek. A Hódmezővásárhelyre átjelentkezetteknek a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban kell majd nyilatkozniuk. A korábbi évekhez hasonlóan az idén is lehet külföldről, a külképviseleteken szavazni. Ennek részleteiről a Nemzeti Választási Iroda ad felvilágosítást. Fekvő betegek, illetve a mozgásukban akadályozottak írásban kérhetnek mozgóurnát a városi választási irodától.

Levélben csak magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok szavazhatnak, ők azonban csak a pártlisták közül választhatnak.

Hét aspiráns a négyes körzetben

A Csongrád megyei 4-es számú választókerületben eddig úgy néz ki, hét egyéni jelölt neve szerepel majd a választólapokon A kormánypártok Lázár Jánost, Hódmezővásárhely jelenlegi országgyűlési képviselőjét, a baloldali összefogás Varga Pétert, Apátfalva MSZP-s polgármesterét indítják a választáson. Az LMP jelöltje Nagy Bandó András humorista a Jobbik támogatottja Kiss Attila állatorvos lesz. A parlamenti pártok mellett a MIÉP (Tóth Ernő), a Munkáspárt (Surányi Vivien) valamint a Magyar Szociáldemokraták Pártja (Kovács László) is harcba száll a szavazatokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik