Belföld

Magyar településeket láthatunk a Marson

A vörös bolygó felszínén „nemzeti” kráterek tátonganak.

Lassan jobban ismerjük szomszédos égitestünk felszínét, mint a földi óceánok mélyét, de azt még mindig kevesen tudják, hogy a Marson jópár magyar település nevére bukkanhatunk. No persze nem arról van szó, hogy telepesek vetették meg lábukat a vörös bolygón, csupán felszíni képződmények, kráterek viselik a hazai neveket. Ezeket akár otthonról is szemügyre vehetjük, mindössze a Google Earth segítségére van szükségünk.

A programban már nem csak a Föld, hanem a Hold és a Mars felszínét is tanulmányozhatjuk. Válasszuk ki az utóbbit, s máris indulhat a csillagközi honfoglalás. Jelesül Kalocsa, Eger, Paks, valamint kisebb magyar községek: Igal és Bak krátereket találhatjuk meg.

Kilenc magyar kész meghalni a Marson

A Kalocsa krátert 2008-ban keresztelték hivatalosan a magyar város nevére, Nemzetközi Csillagászati Unió jóváhagyásával. A NASA kutatásai alapján nem kizárt, hogy a képződmény mélyén egykor folyékon víz is áramlott.

A Földtől legideálisabb esetben is 57 millió kilométerre lévő bolygón könnyedén megtalálhatjuk a többi magyar nevet is, mindössze a keresőbe kell begépelnünk a fent említett városokat.

Világhírű magyar fizikus is helyet kapott a Marson

A települések mellett Kármán Tódor fizikus, matematikusról is neveztek el egy becsapódási helyet a vörös bolygón. Az 1881-ben, Budapesten született tudós a rakétatechnológia és a hiperszonikus űrhajózás területén alkotott, így nem csoda, hogy egy több mint 80 kilométer átmérőjú kráter állít emlíket munkásságának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik