Belföld

Így nézheti meg, trükközik-e orvosa az adataival

A napi.hu utánajárt, hogy mivel szembesül az, aki szeretné tudni, hogy milyen - esetleg el nem végzett - kezeléseket számolnak el a taj-számára, illetve mit tehet, ha visszaélést tapasztal.

A lap egyik olvasója eléggé meglepődött, amikor kíváncsiságból megnézte a kormányzati ügyfélkapun keresztül elérhető betegútját. Az ott látottak alapján már egyetlen ép foga sincs, és több százezer forintos olyan tétel szerepelt a taj-elszámolásokban, amelyeket igénybe sem vett.

Mikor az olvasó be akarta jelenteni felfedezését az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az Ügyfélkapu felületén, kiderült, hogy ez nem annyira egyszerű. Az OEP szerint egy gombnyomással elküldhető a panasz, a napi.hu által ismertetett esetben nem ez történt: az elküldés után visszadobta a bejelentőt a rendszer a kezdőoldalra és semmilyen visszajelzést nem adott arról, hogy sikeres volt-e egyáltalán a bejelentés. Néhány kísérlet után fel is adta a próbálkozást.

Így lehet megnézni, milyen kezeléseket számoltak

A betegútjukat azok tudják lekérdezni, akik rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval. Az Ügyfélkapu oldalán a lap legalján lévő, “Belépés után elérhető szolgáltatások” címszó alatt ki kell keresni a “TAJ-szolgáltatásokat”, majd ezen az aloldalon keresztül a “Használom a szolgáltatást” sávra rákattintva lehet belépni az ügyfélkapuba, ahol megtalálható a “Betegéletút lekérdezése” opció.

A cikk kitér arra is, hogy a magyarorszag.hu kormányzati portálon keresztül is lehet próbálkozni, de tapasztalataik szerint innen sokkal bonyolultabban lehet megtalálni ezt az opciót.

A betegút megtekintésére 2006 óta van lehetőség. A lekérdezés némi türelmet igényel, percekbe telik, mire az adatbázisból lekéri az adatokat a rendszer. Érdemes kisebb, 2-3 éves szakaszokban lekérni, mert a 2000-től lekérdezhető teljes időszakra vonatkozó keresés, előfordulhat, hogy semmilyen eredményt nem hoz ki.

A kiadott lista alján található az az opció, ahol meg lehet tenni a bejelentést. Aki nem boldogul az Ügyfélkapu oldalával, az panaszbejelentését több módon is eljuttathatja – levélben, faxon, e-mailen -, az OEP honlap lakossági oldalán keresztül is.

Az OEP szerint 2006 óta 314 030 ember kérdezte le a betegéletútját, összesen 1 166 183 esetben, ebből a beérkezett ügyfélkapus panaszok száma az elmúlt 5 évben (2008-2013 között) azonban összesen csak 1780 volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik