Belföld

Földbotrány: Szegeden: sírva olvasták az értesítőt

Több száz szegedi földtulajdonos kap a napokban felszólítást, hogy adja vissza az önkormányzat tulajdonát.

A többségében idős földulajdosok, akik nagy része a kárpótláskor kapta vissza a földjeiket, már évekkel ezelőtt bérbeadták. A bérlők, a helyi TSZ jogutódjaként működő agrár Rt.-k viszont ezeket a bérleményeket sajátjuknak tekintik, mivel 15 – de nem ritkán húsz – esztendős haszonbérleti szerződéseket kötöttek. Mivel a földek egy tömbben helyezkednek el, a köztük lévő földutat feleslegesnek tartották, így azt a tulajdonosok tudta nélkül megművelték.

Az út helye kihúzva

Az Önkormányzat tavaly elkezdte felmérni a törzsvagyont, melynek része a földek közötti út, de hiába a GPS és a digitális térkép, a vagyont nem találták. Ezért a napokban minden földtulajdonost felszólítanak az eredeti állapot visszaállítására. A nyugdíjas és idős emberek, nem ritkán, sírva olvasták a hivatalos levelet, és kétségbe vannak esve, hogy mit tudnak tenni?

Az értesítő

Megkérdeztük dr. Molnár László irodavezetőt, aki elmondta, hogy a bérbeadott földek esetén a bérlő cselekményéért a tulajdonosok nem felelősek. De azt írásban kell közölniük, hogy a területet bérbe adták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik