Belföld

A kéttannyelvű közoktatás Gyurcsány álma

Hangsúlyozta: a demokratikus ellenzék arról is konzultál, hogy az általuk remélt kormányváltás után felálló új parlament asztalára az elsők között kerüljön az új közoktatási törvény.

Nem egyházellenesség

A DK szabad köztársaságot szeretne, aminek lényege, hogy egy széles alkotmányos kereten belül ezerféleképpen lehet értelmezni a világot. Ahol a szülőnek, a gyereknek, a településnek van joguk abba beleszólni, hogy milyen iskolát szeretnének – hangsúlyozta.

A világnézetileg a semleges oktatásra áttérve teljes tévedésnek nevezte, hogy egyház és vallásellenesnek lennének. Hangsúlyozta, az, hogy az állam világnézeti semlegessége nem jelent értékmentességet is. Szavai szerint nincs rendben, hogy civil szervezeteknek, vagy egyházaknak lehet iskolájuk, az önkormányzatoknak, településeknek pedig nem. Nem lehet megengedni, hogy azokon a településeken, ahol csak egyetlen iskola van, az az egyház kezében legyen – jelentette ki. Egyúttal azt is elmondta: arra fognak törekedni, hogy minden településen legalább egy iskola világi fenntartó kezében legyen.

Ha az iskolának színes világot kell tudnia bemutatni, akkor ehhez hozzátartozik, hogy sokfajta tankönyv létezik – folytatta. A kormány viszont azért szüntetette meg a tankönyvválasztás szabadságát, mert kontrollálni akarja, hogy mit tanítanak a gyerekeknek – ismertette meglátását.

A legizgalmasabb

Az egyik legizgalmasabb feladat, hosszú távon talán a közoktatási törekvéseik egyik legfontosabb eleme a kéttannyelvű közoktatás bevezetésének megteremtése – közölte.

Dacára annak, hogy az oktatás az egyetlen terület, ahol a DK érdemben több pénzt mer ígérni a jelenleginél, „ha a felsőoktatásba nem vonunk be rövid távon is pénzt a hallgatóktól valamilyen módon”, akkor ez a terület drámai minőségromlással néz szembe a következő öt-tíz évben – szögezte le.

Kiemelte: a demokratikus ellenzéken belül „mind a három párt” azt mondja, hogy az alapképzés első időszakában tandíjmentességet kell biztosítani. A vita abban áll, hogy amíg a DK azt javasolja, hogy ez csak az első évre vonatkozzon, az Együtt-PM viszont azt szeretné elérni, hogy a teljes alapképzést tegyék ingyenessé – fogalmazott.

Az MSZP és a DK azt javasolja, hogy a második évtől mindenkinek fizetnie kelljen egy „méltányos, visszafogott, a mai költségtérítés havi 35 ezer forintjához képest töredéknyi” összeget, aminek a felét tandíjmentességre, szociális ösztöndíjra kellene fordítani – közölte.

Semmi értelme a röghöz kötésnek

A hallgatói szerződések ügyében arról beszélt: a „röghöz kötésnek” sem értelme, sem társadalmi haszna nincs, több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

A jobb közoktatáshoz szükség van arra, hogy a középiskolát végző gyerekek közül a lehető legjobb képességűek akarjanak tanárnak menni – jelentette ki. Ehhez viszont lényegesen jobb anyagi megbecsülést és szabadságot kell adni a tanároknak – tette hozzá. Ennek érdekében viszont az általános közalkalmazotti, köztisztviselői bértáblát valószínűleg „fel kell rúgni”– szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik