Belföld

Orbán adja a bankot – “A vége mindig lopkodás”

Szerinte a kormányfő úgy érzi, „nem csak hogy nem lesz meg a kétharmad, de a kormánytöbbség is kérdéses”. Erre utal, hogy a kormány az utolsó heteket-hónapokat olyan „kis volumenű” ügyek elsimítására használja fel, mint a paksi bővítés vagy a felpumpált Takarékbank folyamatban lévő átjátszása, amivel az utolsó szöget verik a független takarékszövetkezeti rendszer koporsójába – írja blogján a Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselője.

Az ellenzéki honatya szerint két hónappal a választás előtt normális demokráciákban nem illik ilyet csinálni. A PM ezért javasolta, hogy az új kormány megalakulásáig függesszék fel a nemzeti vagyont és a közpénzeket érintő tranzakciókat. Scheiring Gábor szerint „Orbán Viktor és a Fidesz vonzódása az állami tulajdonhoz, pontosabban a más tulajdonának/piacának államosítás címén való lenyúlásához, majd a baráti oligarcháknak való átjátszásához, közismert”.

Szerinte a piacok és a (magán)tulajdon újraosztásának ígérete puszta blöff, ügyesen álcázott átverés. A kormány ugyanis “valójában nem a rendszerváltás tulajdonhoz nem jutott veszteseit kompenzálja, hanem a szövetséges oligarcháit hizlalja”. A Takarékbank jelenlegi privatizációs pályázata is jelzi, hogy „valójában az vehet ma bankot Magyarországon, akinek Orbán Viktor megengedi”.

A Fidesz nem demokratizálja a tulajdont, hanem azt és a boldogulást is hűbéri viszonnyá változtatja. Orbán Viktor jól látta, valóban ideje volt a hazai gazdasági (piaci és tulajdoni viszonyok) újraszervezésének, azonban ő és kormánya a gazdaság újraszervezésének nem a demokratikus, hanem a hűbéri-oligarchikus válfaját választotta. Ennek eredményeképpen nem erős és független hazai vállalkozói réteg jön létre, hanem gyenge és az államnak kiszolgáltatott vállalkozói klientúra.

Ezzel szemben a PM azt gondolja, hogy mindenkinek jár az esély, hogy megálljon a saját lábán, üzleti sikere a munkából, a tudásból fakadjon, az ne politikai hűsége fejében osztogatott jutalomként érkezzen. Orbán útja nem járható út, mert leértékeli az egyént, az egyéni kezdeményezést, sőt még a közösséget is azzal, hogy a felülről vezérelt átalakítást minden fölé helyezi – írja “A vége mindig lopkodás” címmel Scheiring.

Korábban Dávid Ferenc a TakarékBankban lévő állami részesedés értékesítésére kiírt pályázatról az ATV-ben azt mondta: a pályázatot egyetlen ajánlattevőre írták ki. A VOSZ főtitkára átnézte a 127-es tulajdonosi listát és arra jutott, hogy a pályázatot az Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft.-re szabták. A cég ügyvezető igazgatója pedig nem más, mint Vojnits Tamás, aki a Takarék Bank igazgatóságának elnöke, és aki kormánybiztosként levezényelte a Takarékszövetkezetek integrációs folyamatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik