Belföld

Átírták, amit Orbán aláírt – ez „tűrhetetlen, vérlázító, gyalázatos”

Dávid Ferenc (Dávid Ferenc)
Dávid Ferenc (Dávid Ferenc)

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint szembementek a kormányfő akaratával.

Dávid Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában – többször is hangsúlyozva jóhiszeműségét – azt mondta: nem történhetett másként, hogy a takarékszöveteket kizárták a TakarékBankban lévő állami részesedés értékesítésére kiírt pályázatból. Ez a kiírás ugyanis nem felel meg annak a kormányhatározatnak, amelyet Orbán Viktor – szintén jóhiszeműen – aláírt, és amely elvárásként fogalmazta meg a takarékszövetkezeti szektor előnyben részesítését a pályázaton – tette hozzá.

A VOSZ főtitkára azt mondta: bizonyítani nem tudják, de arra gyanakszanak, hogy „az üzleti köröknek egy olyan agresszív befolyása van már, ami szembemegy a kormány akaratával”. Ez a jövőre nézve is igen veszélyes. Akik kiírták ugyanis a pályázatot, lejáratják saját kormányukat – tette hozzá Dávid Ferenc. Ezt jelezték már a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, így jóhiszeműen továbbra is várják a kormány reagálását.

A kiírás arra enged következtetni, hogy a pályázatot egyetlen ajánlattevőre írták ki. A VOSZ főtitkára átnézte a 127-es tulajdonosi listát és arra jutott, hogy a pályázatot az Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft.-re szabták. A cég ügyvezető igazgatója pedig nem más, mint Vojnits Tamás, aki a Takarék Bank igazgatóságának elnöke, és aki kormánybiztosként levezényelte a Takarékszövetkezetek integrációs folyamatát.

A 400 milliós cégnek két alkalmazottja és két tulajdonosa van. Az egyik a Magyar Fejlesztési Bank, a másik a tisztán állami tulajdonú Regionális Fejlesztési Holding. „Ami itt pályáztatás címén folyik az cinikus szélhámosság” – summázta véleményét Dávid Ferenc. Szerinte ez „tűrhetetlen, ez vérlázító, ez gyalázatos” – tette hozzá, jelezve, hogy ő a visszafogott Demján Sándorhoz, a VOSZ elnökéhez képest.

Szerinte ezt az ügyet már ki kell vinni az európai játéktérre, ha a pályázat leadási határidejéig, február 6-ig a pályázatot nem vonják vissza és nem írnak ki egy olyat, amely az eredeti kormányhatározatnak megfelel.

Január 24-én volt egyébként annak a pernek az első tárgyalási napja, amelyet az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) indított a Magyar Állam és további öt alperes – Magyar Fejlesztési Bank, Magyar Posta, Takarékbank, Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, Magyar Nemzeti Bank – ellen a jogalkotással okozott kár megtérítése címen. Végül a tárgyalást április 18-ra halasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik