Belföld

Nincs elég befogadóhely

A most 9. és 13. évfolyamos diákok nyári gyakorlatának szervezéséről tartottak fórumot

A megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV, valamint a Belvárosi I. István Középiskola közreműködésével tartottak fórumot a szakképzést érintő változásokról. Ugyanis a korábbi tanévektől eltérően, a 2013/2014 tanév végén a gyakorlaton való részvétel már a 9. évfolyam számára is kötelező.

Az előadásokból kiderült, hogy milyen feltételek teljesítésével válhat a gazdálkodó telephelye gyakorlati képzőhellyé, valamint a NAV tájékoztatót tartott a kötelező kifizetésekről, illetve a szakképzési hozzájárulás visszaigénylésének módjáról is.

Érdekelté kell tenni őket

„További segítségre lesz szükségünk, mert idővel, felmenő rendszerben, az elkövetkező években még több és több diák elhelyezését kell megoldanunk minden tanév nyarán. Félünk, hogy nem lesz elég a most rendelkezésre álló gyakorlati képzőhely szám. Több képzőt kell bevonnunk a gyakorlati képzésbe, ám ez csak úgy érhető el, ha érdekeltté tesszük őket ebben. Ehhez magasabb szintről jövő segítség szükséges.” – fogalmazta meg félelmét Pozsár Ágnes, az intézmény szakmai igazgatóhelyettese.

1300 diáknak kell gyakorlati helyet találni

A gyakorlati képzőhelyek bevonásába a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minden általuk elérhető segítséget megad, azonban az ő lehetőségeik sem korlátlanok. A következő, 2014/2015 tanévben már a 9., 10. és 13. évfolyamokat kell gyakorlóhelyekkel ellátni. Az azt követőben pedig már a 9., 10., 11. és 13. évfolyamokat. A Székesfehérvári Belvárosi I. István Középiskolába évfolyamonként mintegy 400 diák jár, tehát 2015/2016 nyarán mintegy 1300 diákkal kell a nyári gyakorlatok szervezése kapcsán tervezniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik