Belföld

Magyarországon is bénítják a légi közlekedést

repuloter(210x140)(1).jpg (repülőtér, )
repuloter(210x140)(1).jpg (repülőtér, )

A reptér arra kéri a budapesti utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a járatukat üzemeltető társasággal.

Szerda után csütörtökön is demonstrálnak a légiforgalmi irányítók: az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) felhívására nyolc ország, köztük a Magyarország irányítói vesznek részt a megmozdulásban.

Az MTI értesülései szerint Franciaország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Görögország és Magyarország légiforgalmi irányítói csatlakoztak a felhíváshoz. A HungaroControlnál működő Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete kétórás, forgalomkorlátozással járó sztrájkot tart, a Magyarország felett átrepülő forgalmat kiszolgáló irányítás csökkentett kapacitással üzemel, és a közelkörzeti, valamint toronyirányítás is 50 százalékos kapacitással működik. A demonstráció várhatóan 9 órakor kezdődik és 11 órakor fejeződik be.

Járattörlések, jelentős késések

A Budapest Airport arra kérte az utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a járatot üzemeltető társasággal, bár a ferihegyi repülőtér üzemeltetője nem számít nagyobb fennakadásra.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtér honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a csütörtöki járatok 20 százalékát törölték. A frankfurti repülőtéren az Air France és a Lufthansa reggeli és délutáni párizsi, a Lufthansa reggeli bécsi ás grazi járatait törölték.

Az Air Berlin tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell számítani a francia, osztrák, portugál, spanyol és kanári-szigeteki járataikon. A Ryanair tájékoztatása szerint csütörtökön 78 járatuk nem indul el, budapesti útvonalaikat nem érint a leállás.

Az ETF azért szervezett sztrájkot, mert úgy látja, hogy az egységes égbolt miatti változások veszélyeztetik a légiforgalmi irányítók munkahelyeit, a jogszabálycsomag célkitűzései megalapozatlanok és túlzóak, egyértelműen a légitársaságok érdekeit védik, továbbá negatív következményekkel járhatnak a repülésbiztonságra és a légiforgalmi szolgálatok működésére.

Róma és Lisszabon volt a szerdai “célpont”

Szerdán az európai légiforgalmi irányítók ernyőszervezete, az ATCEUC (Air Trafic Controllers European Unions Coordination)  tartott demonstrációt, mert nem ért egyet az Európai Bizottság Egységes Európai Égbolt (SES) programjával, illetve a 2015 és 2019 közötti időszakban elvárt “irreális” teljesítménycélokkal. A demonstrációban Olaszország, portugália, Ciprus, Málta, Bulgária és Franciaország irányítói vettek részt, de komolyabb fennakadás csak Róma – Fiumicino, illetve Lisszabon repülőterén volt, illetve a Ryanair nyolcvan olaszországi járatát törölte.

A SES-programot az Európai Bizottság és az Eurocontrol kezdeményezte 2008-ban, lényege, hogy a széttagolt, a tagállamok kezében lévő légiforgalmi irányítást összevonják és rövidítsék a repülési útvonalakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik