Nagyvilág

Így bénították a légteret az olaszok és a portugálok

lufthansa (lufthansa)
lufthansa (lufthansa)

Fennakadásokat okozott elsősorban az olasz és portugál repülőtereken az európai légiforgalmi irányítók ernyőszervezete, az ATCEUC (Air Trafic Controllers European Unions Coordination) által meghirdetett szerdai demonstráció.

A Ryanair ír diszkont légitársaság nyolcvan járatot törölt szerdán, a Lufthansa Frankfurtból és Münchenből Olaszországba tartó több járata sem indult el. Róma-Fiumicino repülőtérre a legtöbb belföldi és nemzetközi járat is késésekkel szállt le. Lisszabonban szintén voltak késve érkező járatok, illetve a portugál TAP több európai járatát is törölte.

Az ATCEUC azért hívta demonstrációra tagjait, mert nem ért egyet az Európai Bizottság Egységes Európai Égbolt (SES) programjával, illetve a 2015 és 2019 közötti időszakban elvárt “irreális” teljesítménycélokkal. A szervezet 14 ezer irányítónak küldte el felhívását. Ehhez a demonstrációhoz Olaszország, Portugália, Málta és Ciprus mellett Franciaország, Bulgária és Szlovénia is csatlakozott, de nagyobb fennakadás csak Olaszországban és Portugáliában volt.

Magyarországon is sztrájkolnak

Csütörtökre egy másik szakszervezet, az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) hirdetett demonstrációt, ehhez az MTI szerda esti információi szerint Franciaország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Görögország és Magyarország légiforgalmi irányítói csatlakoztak.

A HungaroControlnál működő Control Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete kétórás, forgalomkorlátozással járó sztrájkot fog tartani, a Magyarország felett átrepülő forgalmat kiszolgáló irányítás csökkentett kapacitással üzemel majd, és a közelkörzeti, valamint torony irányítás is 50 százalékos kapacitással működik. A demonstráció várhatóan 9 órakor kezdődik és 11 órakor fejeződik be.

A Budapest Airport arra kérte az utasokat, hogy indulás előtt ellenőrizzék járatukat, bár a ferihegyi repülőtér üzemeltetője nem számít nagyobb fennakadásra.

Csütörtökön sem lesz jobb a helyzet

A párizsi Charles de Gaulle repülőtér honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a csütörtöki járatok 20 százalékát törölték. A frankfurti repülőtérről a szerda kora esti adatok szerint az Air France és a Lufthansa reggeli és délutáni párizsi, a Lufthansa reggeli bécsi ás grazi járatait törölték.

Az Air Berlin tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell számítani a francia, osztrák, portugál, spanyol és kanári-szigeteki járataikon. A többi légitársaság egyelőre nem jelezte, hogy komolyabb fennakadásokra számítana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik