Belföld

Csak a holtak bocsáthatnak meg

Gyertyagyújtással emlékeztek hétfő este a holokauszt áldozataira a hódmezővásárhelyi zsinagógában.

Halotti imával és gyertyagyújtással emlékeztek a holokauszt áldozataira január 27-én, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 69. évfordulóján a hódmezővásárhelyi zsinagógában.

Erdélyi: “Csak a halottak bocsáthatnak meg. A mi dolgunk az emlékezés és az emlékeztetés”
(Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

A megemlékezésen beszédet mondott Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség ügyvezető elnöke, aki szólt a holokauszthoz vezető útról, a két világháború közötti zsidóellenes intézkedésekről, valamint az akkori magyar államvezetés szerepéről is. Mint mondta, nem lehet a Horthy-korszakban született antiszemita intézkedéseket legitimálni, vagy magát a korszakot rehabilitálni; a mai magyar társadalom semmilyen körülmények közt sem mentheti fel a döntéshozókat. Szembe kell nézni a múltal, az elődök történelmi bűneivel.

“Csak a halottak bocsáthatnak meg. A mi dolgunk az emlékezés és az emlékeztetés” – mondta el az ügyvezető elnök.

Erdélyi Miklós beszédében szót ejtett Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet vezetőjének a kamenyec-podolszki deportálásokkal kapcsolatban tett kijelentéséről, a budapesti Szabadság térre tervezett második világháborús emlékműről és a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza kezdeményezésről is.

Közel félmillió magyar zsidót hurcoltak el a második világháború idején
(Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

“A kormánynak el kell határolódnia minden antiszemita és jobboldali radikális megnyilvánulástól. Ezt az elhatárolódást azonban valós tettekkel, nem pedig szavakkal és ígéretekkel kell megtennie. Ha ezt megteszik, a magyarországi zsidóság elfogadja majd a nekik nyújtott baráti kezet” – zárta beszédét az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik