Belföld

A történelem ujjlenyomata

Frankó Máté
Frankó Máté

2014. 01. 28. 10:42

Megnyitották B. Nagy Balázs holokauszt emlékkiállítását a vásárhelyi Emlékpontban.

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján nyitották meg B. Nagy Balázs A halál mementói című, a holokauszt áldozatainak emléket állító fotókiállítását a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban. Az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban készült fényképekből álló gyűjteményt Almási István polgármester, Biernacki Karol, a megyei levéltár igazgatója, Árva László, az Emlékpont vezetője, valamint az alkotó mutatta be a nagyközönségnek.

Arva-Laszlo-es-Almasi-Istvan(650x433).jpg (árva lászló, almási istván, )Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Ez a megrázó kiállítás az időt balzsamozza be. Megmutatja a valóságot. Az auschwitzi lágert. A történelem egy sötét korszakának ujjlenyomatát – mondta el megnyitóbeszédében Almási István, hozzátéve, nem szabad megengedni, hogy hasonlók történjenek. Nemet kell mondani az erőszak minden formájára.

Auschwitz(650x433).jpg (auschwitz, fotó, emlékpont)Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A polgármester után a lengyel származású Biernacki Karol levéltár-igazgató beszélt a tábor történetéről, a holokauszt előzményeiről valamint az Auschwitzcal kapcsolatos tévedésekről. Mint mondta gyakran lengyel lágerként emlegetik, holott a náci Németország megsemmisítő tábora volt.

– Nem szabad tagadni a világháború alatt elkövetett bűnöket, ugyanakkor nem szabad relativizálni a történelmet. Az igazságot kell feltárni – emelte ki beszédében.

B(650x433).jpg (b. nagy balázs, fotós,)Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A megnyitó végén B. Nagy Balázs fotográfus beszélt a munkáiról. Elmondta nincs személyes érintettsége, mégis a lengyel táborban tett látogatása után úgy érezte, mementót kell állítania az ott történt borzalmaknak.

A megnyitót követően gyertyagyújtással emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a vásárhelyi zsinagógában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Velence, 2018. szeptember 12.
Lázár János érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodába 2018. szeptember 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.