Belföld

A történelem ujjlenyomata

Frankó Máté

2014. 01. 28. 10:42

Megnyitották B. Nagy Balázs holokauszt emlékkiállítását a vásárhelyi Emlékpontban.

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján nyitották meg B. Nagy Balázs A halál mementói című, a holokauszt áldozatainak emléket állító fotókiállítását a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban. Az auschwitz–birkenaui koncentrációs táborban készült fényképekből álló gyűjteményt Almási István polgármester, Biernacki Karol, a megyei levéltár igazgatója, Árva László, az Emlékpont vezetője, valamint az alkotó mutatta be a nagyközönségnek.

Arva-Laszlo-es-Almasi-Istvan(650x433).jpg (árva lászló, almási istván, )Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Ez a megrázó kiállítás az időt balzsamozza be. Megmutatja a valóságot. Az auschwitzi lágert. A történelem egy sötét korszakának ujjlenyomatát – mondta el megnyitóbeszédében Almási István, hozzátéve, nem szabad megengedni, hogy hasonlók történjenek. Nemet kell mondani az erőszak minden formájára.

Auschwitz(650x433).jpg (auschwitz, fotó, emlékpont)Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A polgármester után a lengyel származású Biernacki Karol levéltár-igazgató beszélt a tábor történetéről, a holokauszt előzményeiről valamint az Auschwitzcal kapcsolatos tévedésekről. Mint mondta gyakran lengyel lágerként emlegetik, holott a náci Németország megsemmisítő tábora volt.

– Nem szabad tagadni a világháború alatt elkövetett bűnöket, ugyanakkor nem szabad relativizálni a történelmet. Az igazságot kell feltárni – emelte ki beszédében.

B(650x433).jpg (b. nagy balázs, fotós,)Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A megnyitó végén B. Nagy Balázs fotográfus beszélt a munkáiról. Elmondta nincs személyes érintettsége, mégis a lengyel táborban tett látogatása után úgy érezte, mementót kell állítania az ott történt borzalmaknak.

A megnyitót követően gyertyagyújtással emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a vásárhelyi zsinagógában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.