Belföld

Szigorítják a művi meddővétételt

stop-abortusz(1)(960x640).jpg (abortusz)
stop-abortusz(1)(960x640).jpg (abortusz)

Az orvosi előírásra elvégzett meddőségi műtétek töredékét teszi ki az önkéntes műtétek száma, így ennek szigorítása után várhatóan papíron lesz majd több az egészségügyi indok – írja a hvg.hu. Az újraszabályozást a KDNP szorgalmazta. A jogvédő szervezetek tiltakoznak.

A szigorítás szinte érthetetlen, mert a számokat figyelembe véve „ilyen liberális szabályozás mellett is” kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. 2009 és 2013 júniusa között ugyanis összesen mindössze 44 férfin és 817 nőn végeztek el művi meddővé tételt családtervezési céllal. És az utóbbiak közül csak 59-en voltak 30 évnél fiatalabbak – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A hálapénz felé terelik az embereket

Ugyanebben az időszakban orvosi javallatra – amikor egy gyógyító-megelőző eljárás miatt volt szükség rá – 5585 nőn végezték el a beavatkozást.

A hvg.hu által meg nem nevezett szakértők szerint várhatóan nem csökken majd a beavatkozások száma, de papíron több lesz az egészségügyi indok, ami megint csak a hálapénz felé tereli az érintetteket. A pácienseknek még úgy olcsóbb is lehet, hogy a műtét 40 év felett vagy 3 gyerek után is önköltséges. A művi meddővé tétel ára intézménytől függ, de alapvetően 40 ezer forinttól indul. De ha néhány évet várni kell rá, akkor az egyéb fogamzásgátlási módszerek árát is bele kell kalkulálni.

Már most is számos olyan esetről hallani, hogy az orvosok második vagy harmadik gyerek születésekor felajánlják a beavatkozást. Amikor az anya császármetszéssel szül, akkor kvázi „egy ülésben” azonnal meg is oldható a beavatkozás, és ilyenkor a statisztikában ezek az esetek egészségügyi indokként szerepelnek.

„Ha valaki nem akar gyereket, abban nem lehet megakadályozni” – mondta egy nevét nem vállaló nőgyógyász a hvg.hu-nak. Ha a törvény gátat szab, akkor megpróbálja megkerülni. Ha nem talál olyan orvost, aki vállalja, elmegy külföldre és ott végezteti el a beavatkozást. A tiltással maximum dühösebbek lesznek az emberek, de ettől nem születik több gyerek” – mondta a fővárosban praktizáló nőgyógyász.

A KDNP szorgalmazta

A vonatkozó törvénymódosítást egy héttel szenteste előtt fogadta el az Országgyűlés. A korábbi egészségügyi törvény szerint a 35. életévét betöltött vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkező személy kérhette, azonban ezt az Alkotmánybíróság megsemmisítette, így szabályozatlan volt a terület. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke, Rétvári Bence szerint megfelelően szabályozottá válhat Magyarországon a művi meddővé tétel az egészségügyi törvény várható módosításának köszönhetően. A kisebbik kormánypárt alelnöke jelezte: korábban többször is szorgalmazták megfelelő szabályozás kialakítását az alkotmánybírósági döntés után a művi meddővé tételről. Ez az elmúlt években ugyanis szabályozatlan terület volt – fejtette ki.

A KDNP szerint az új szabályozással minden fiatal számára megőrizhetővé válik a gyermekvállalás lehetősége. Fontosnak tartják, hogy a gyermekvállalásra mindenki szabadságát a kormány biztosítani tudja, és nem jó, ha ezt valakinél a húszas éveiben, akár külső erőszak, akár befolyás hatására korlátozzák. A beavatkozás ugyanis szinte visszafordíthatatlan folyamatot idézhet elő.

A tervezett módosítás szerint a nagykorú cselekvőképes, illetve korlátozottan cselekvőképes személy kérésre történő, családtervezési célú meddővé tétel korlátjaként meghatározott 40 éves határt egészségügyi tapasztalatok alapján állapították meg, és ehhez képest önálló, vagylagos feltételként szerepel a törvényjavaslatban a gyermekszámmal összefüggő kritérium.

A TASZ is tiltakozik

Külföldi civilszervezetek is osztják a magyar jogvédő szervezetek (Nők a Nőkért az Erőszak Ellen, a Női Érdek, a Patent Jogvédő Egyesület, a Születésház Egyesület és a Társaság a Szabadságjogokért) felháborodását a művi meddővé tétel szabályainak szigorítása kapcsán.

Közös álláspontjuk szerint a tervezett változtatás súlyosan sérti az önrendelkezési és a magánélethez való jogot, mivel indokolatlanul szól bele a családtervezési kérdésekbe. Az elérni kívánt cél ismételten a születések számának növekedése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik