Belföld

Havazás: bőven van dolguk a tűzoltóknak

havazás (havazás)
havazás (havazás)

A télies időjárás miatt140 műszaki mentéshez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a balesetekhez.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton elmondta: a téli időjárás pénteken okozott jelentősebb problémákat, de még szombaton is volt tennivalójuk a katasztrófavédelem erőinek. A műszaki mentések legnagyobb részében szalagkorlátnak vagy oszlopnak ütközött, illetve árokba borult járművek mentéséhez kellett segítséget nyújtani.

Ezek a balesetek egyértelműen a megváltozott útviszonyok miatt következtek be. A nedves, hókásás, havas útburkolaton nem megfelelően megválasztott sebesség, továbbá a jármű gumiabroncsainak állapota több balesethez vezetett – hangsúlyozta.

Baleset baleset hátán

Baleset történt például az M6-os autópályán a Pécs felé vezető oldalon, a Békés megyében Sarkadon, valamint Orosháza és Csorvás között, a 44-es főúton Kunszentmártonnál, Kisvárdán, a Hajdú-Bihar megyei Konyáron, és a Tolna megyei Pincehelyen. Pest megyében szintén több baleset történt, ezek között kettő egy időben a 4-es főúton, Abonynál – sorolta.

Több fa is a vasúti sínekre dőlt az Őrtilos és Murakeresztúr közötti vasútvonalon, szintén fák borultak az útra Bélavár és Somogyudvarhely között. Mezőkövesden egy gázcsonkot szakított el egy hókotró. A helyszínre a városi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a helyi gázszolgáltató szakembereivel dolgoztak a gázszivárgás megszüntetésén.

Keleten még havazik

Hajdu Márton kitért arra, hogy az előrejelzések szerint vasárnap délig a keleti, majd egyre inkább csak az északkeleti megyékben folytatódik a havazás. Itt 5, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még 6-8 centiméter friss hó hullhat. Vasárnap délután az Alpokalján fordulhat elő jelentéktelen havazás.

Az OKF továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy figyeljék a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Vasárnapra a várható extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést négy megyére a meteorológiai szolgálat. Néhol még nappal is mínusz 7 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik