Belföld

Extrém hideg lesz

hideg (hideg, )
hideg (hideg, )

Vasárnapra nem a havazás, hófúvás, hanem emiatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Néhol még nappal is mínusz 7 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyére adták ki figyelmeztetést.

Mint írták: szombaton késő estig északkeleten és délnyugaton az időnként erős szél hófúvást okoz. Éjszaka mérséklődik a légmozgás és mindenütt megszűnik a hófúvás. Emellett a hőmérséklet éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 fok alá süllyed.

Vasárnap délig a keleti, majd egyre inkább csak az északkeleti megyékben folytatódik a havazás, és arrafelé további maximum 5 centiméternyi, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még 6-8 centiméter friss hó hullhat. Vasárnap délután az Alpokalján fordulhat elő jelentéktelen havazás – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint vasárnap helyenként hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 2 fok között valószínű.

Estére egyébként mérséklődött a hóhelyzet, csak elsőfokú figyelmeztetések voltak érvényben a hófúvás miatt, a honvédség megszüntette a készenlétet. Közúton elérhetetlen település, járhatatlan út nem volt az országban, a vasúti közlekedésben csak kisebb késések voltak.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató sikeresnek értékelte a hóhelyzet kezelését. Szombat délutánig országosan több mint 300 esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. Az ország közútjain több baleset történt, több autó ütközött szalagkorlátnak, hajtott árokba. Több buszt és kamiont a honvédségnek kellett kimentenie.

A balesetek többsége nem volt súlyos, de Csongrád megyében halálos kimenetelű baleset is történt. A kórházban meghalt egy kerékpáros, akit a sűrű hóesésben ütött el egy személygépkocsi Hódmezővásárhely közelében még péntek este.
A hóhelyzet miatt csak rövid időre vált megközelíthetetlenné néhány település, a közműszolgáltatásokban is csak átmenetileg voltak kimaradások. Az Országos Mentőszolgálat munkájában sem voltak fennakadások.
Szombat délután óta az M6-os és az M7-es autópályán, valamint az M60-as és az M70-es utakon ismét kell fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik