Belföld

Halálos áldozatot is követelt a havazás

havazas(1)(960x640)(2).jpg (havazás)
havazas(1)(960x640)(2).jpg (havazás)

Az utak még járhatók, de sok a baleset és az ország egyes részein folyamatosan esik a hó.

A kórházban elhunyt egy kerékpáros, akit a sűrű hóesésben ütött el egy személygépkocsi Hódmezővásárhely közelében – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint pénteken este a 47-es számú főúton Hódmezővásárhely közelében, Kishomoknál egy kerékpáros férfi úgy hajtott keresztül a négysávos úton, hogy nem adott elsőbbséget egy Hódmezővásárhely felől érkező személyautónak, amely elütötte. A sűrű hóesésében a 35 éves férfi sötét ruházatot viselt, és biciklijén sem égett lámpa.

Minden út járható

Nincs elzárt település és minden út járható az országban – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat hajnalban. Közleményük szerint a főutak a szórás és a takarítás hatására latyakosak, hókásásak, Dunaújvárosnál, Bács-Kiskun megye nyugati részén, Békés megyében, továbbá Tiszafüred és Polgár térségében pedig havasak. Az autópályák általában vizesek, nedvesek, az M3-as gödöllői és káli szakasza száraz. Az M7-es autópálya eszteregnyei szakasza hókásás, a fonyódi szakasza latyakos. Az M35-ös autópálya hajdúböszörményi szakasza havas. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területén, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl nagy részén havasak, hókásásak, nehezen járhatók.

Az éjszakai órákban a dél-Dunántúlon 5, Bács-Kiskun és Békés megyében 5-10, Solt közelében 12 centiméternyi friss hó hullott. Járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban. A hajnali órákra elállt a havazás a Dunántúl nyugati részén, jelenleg Tolna és Baranya megyében, az Alföld déli területén és a Tiszántúlon váltakozó intenzitással esik a hó.

Ahol havazik

Havazik Dunaújváros és Monor környékén, illetve Sátoraljaújhely közelében. Hószállingózást jeleztek Fertőszentmiklós, Tatabánya és Székesfehérvár közelében, a Jászságban és a keleti határszakaszon – olvasható az Útinform közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat kora reggel az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Veszprém megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ugyancsak a hófúvás miatt.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szombaton az Alföldre és északkeletre helyeződik át a havazás súlypontja. A nagyobb hómennyiség a keleti határ mentén és Szabolcsban valószínű. Reggelig a friss hó mennyisége a déli, délkeleti megyékben meghaladhatja 10 cm-t, majd estig a Tiszántúlon eshet még újabb 5-10 cm, a Nyírség északi részén lehet ennél több.

Baranya hó alatt

Baranya megyében több járművet is menteni kellett a havazás és a hófúvások miatt szombatra virradó éjszaka. Az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 167. és 170. kilométer között, továbbá Orfűnél és Szilágyon autóbusz, Mohácson, valamint Kozármislenynél teherautó akadt el, csúszott meg. Siklós elkerülő útján személyautó került az árokba, Almamelléken egy útra dőlt fa akadályozta a forgalmat.

A katasztrófavédelemnek segítő Misina Mentőcsoport Egyesület egy elakadt mentőautót szabadított ki a hó fogságából, a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai pedig a forgalmat irányították a 6. számú főúton, a mecseki szerpentinnél.

A korábban egy kisbusszal Somogyapátinál elakadt, majd melegedőn elhelyezett felnőttet és négy gyermeket a szigetvári tűzoltó parancsnok-helyettes, és a helyi katasztrófavédelmi megbízott hazaszállította.

 

A katonaságnak is vannak gondjai

Szombat reggelig három kamiont és öt autóbuszt szabadítottak ki a hó fogságából a Magyar Honvédség tehergépjárművei a Honvédelmi Minisztérium (HM) összesítése szerint. Dankó István, a HM közigazgatási államtitkára – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Operatív Törzs vezetőjének csütörtök délutáni megkeresésére – elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer egyes elemeinek készenlétbe helyezését. Ennek nyomán a Magyar Honvédség négy alakulatánál még csütörtökön rendelték el a téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportok felállítását, amelyek Somogy, Zala és Baranya megyében, valamint a keleti országrészben állnak készen a szükséges beavatkozásra.

200 riasztás a hó miatt

A havazás kezdetétől, a leginkább érintett öt megyében több mint száz, országosan pedig csaknem kétszáz, a téli időjárással összefüggő esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombat hajnalban az MTI-vel.

Hajdu Márton kifejtette: a leginkább érintett Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében összesen 113 olyan beavatkozást hajtottak végre a tűzoltók, amely egyértelműen a téli időjáráshoz volt köthető.

Szombatra virradóra a szolgáltatók szakemberei helyreállították az áramellátást Kiskőrösön, ahol egy trafó meghibásodása miatt több mint 1700 fogyasztónál nem volt áram. Elhárították a Somogy megyei hibát is, ott egy fa dől az elektromos vezetékre, több mint 2100-an maradtak szolgáltatás nélkül átmenetileg. A Vas megyei Bajánsenyén szintén vezetékszakadás miatt 54 fogyasztónál nem volt áram.

Korlátozás

Hajdu Márton ismertetése szerint Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye védelmi bizottsága döntött úgy pénteken, hogy közlekedési korlátozásokat vezet be, ezek a 7,5 tonnánál nehezebb teherautókra vonatkoztak.

A pénteki hóhelyzetről itt talál részleteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik