Belföld

Szakad a hó: Autókat mentenek az M6-osról

kamion (kamion)
kamion (kamion)

Reggel óta esik a hó Nyugat-Magyarországon, a közlekedés jelentősen lelassult, több autó árokba borult. A térségben 20 centi friss havat várnak, a helyzetet hófúvás nehezíti.

Elakadt néhány autó a hóban az M6-os autópályán, Mohács magasságában a Budapest felé vezető oldalon – áll a katasztrófavédelem honlapján. A tűzoltók és a közútkezelő szakemberei kint vannak az autópályán, folyamatosan segítenek az elakadt járműveknek. A hókotrók eközben folyamatosan tisztítják az autópálya érintett szakaszát.

A Baranya megyei Lothárdon elakadt és keresztbe fordult az úton egy busz, teljesen elzárja az utat. Az emberek a településen leszálltak a járműről, melynek kiszabadítására a pécsi hivatásos tűzoltók, továbbá egy katonai jármű is a helyszínre vonult. Elakadt és félig az árokba csúszott egy kamion a 65-ös főút Tolna megyei szakaszán, Tamásiban. A jármű akadályozza a forgalmat, a műszaki mentést a helyi tűzoltók végzik. A mentéshez erőgépre is szükség van.

Durvul a helyzet Baranyában

Baranya megyében egyre nehezebb közlekedni a havazás miatt. Számos jármű akadt már el az utak mentén, egyes helyi és távolsági buszjáratok pedig nem a teljes vonalon járnak. Elzárt település nincs a megyében, a hólánc használatát sem rendelték még el, de továbbra sem lehet közlekedni a 6607-es úton Somogyapáti után, Somogy megye irányába, valamint Lad és Patosfa között – közölte Kasza Anett baranyai katasztrófavédelmi szóvivő.

Lezárták a kozármislenyi körfogalomtól az M60-as autópálya felé vezető utat, valamint az Abaliget és Husztót közötti utat kamionok elakadása miatt. Elakadt buszok mentésére Kaposvárról két honvédségi teherautó érkezett Baranyába.

Félpályás útzár az M6-oson

Keresztbe fordult egy kamion az M6-os autópálya mohácsi szakaszán a Budapest felé vezető oldalon. A műszaki mentés idejére félpályás útlezárás van érvényben. Álló, út mentén veszteglő kamionba rohant egy személyautó Gönyű külterületén, az 1-es számú főúton a 114-es kilométerszelvénynél. A balesetben egy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.


Fotó: MTI/Varga György

A Dunántúl déli részén kialakult hóhelyzetre tekintettel ingyenessé tette a közlekedést az M6-os és az M7-es autópályán a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Az intézkedés pénteken 17 órától egészen visszavonásig a Budapestet elkerülő M0-ás körgyűrőtől a sztrádák teljes szakaszára érvényes.

A hófúvás miatt több megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Ezeken a területeken a következő órákban magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél. A veszélyjelzés szerint Somogy, Baranya és Tolna megye több járásában van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés az erős hófúvás miatt. A délnyugati, délkeleti területeken több járásban citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ezeken a helyeken is hótorlaszokat emelhet az erős szél.

Utasok rekedtek egy buszban, lezárták az M7-est

Frontálisan ütközött egy személyautó és egy autóbusz Tolna megyében, Nagydorog külterületén, a 63-as számú főúton. A balesetben az előzetes információk szerint senki sem sérült meg, de az utasok beszorultak a buszba. A helyszínre riasztott paksi tűzoltók kimentették az utasokat, akik egy közeli étteremben melegednek, amíg a mentesítő járat meg nem érkezik a helyszínre. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére forgalomkorlátozásra kell számítani az érintett útszakaszon.

Dombóváron egy utasokat szállító autóbusz csúszott árokba, a balesetben senki sem sérült meg. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.

Összeütközött két kamion az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán. A Dombóvár-Gyékényes vonalon a vonatközlekedés állt le. A baleset Somogy megyében, Balatonújlaknál történt a 170-es kilométerszelvénynél. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a sztráda főváros felé vezető oldalát teljes szélességében lezárták, a forgalmat a rendőrség a 170-es kilométerszelvénynél lévő lehajtónál a 7-es főútra tereli. Az autósok a következő lehetőségnél térhetnek vissza az autópályára.

Mentették a mentőket

Árokba csúszott egy autóbusz Kadarkút és Mike között, személyi sérülés nem történt. A busz a fél útpályát elzárja, a mentéshez erőgépet hívtak. Vas megyében, Balogunyom település mellett mentőautó csúszott árokba. A mentőautó két sérültjét egy másik mentőautóban ápolják, az úton teljes útzár van érvényben. A Somogy megyei Bőszénfánál utasokkal teli autóbusz akadt el a 67 -es úton. Kiszabadításukra a kaposvári hivatásos tűzoltók indultak a helyszínre – közölte a katasztrófavédelem.

A Baranya megyei Patosfa belterületén egy 35 tonnás kamion zárja el az utat, mögötte több jármű, köztük egy busz is elakadt a torlódásban. Húsz gyermek utazott a járművön, ők azonban helyben laktak, így hazamentek. Zala megyében, a Hahót és Fakospuszta közti úton egy kamion fordult keresztbe, az úton feltorlódtak az autók. Az érintett útszakaszon teljes az útzár.

Fotó: MTI/ Varga György

Két sérült Fejérben

Fejér megyében, Lepsény és Polgárdi között árokba csúszott egy személyautó. A balesetben két ember megsérült, őket a mentők a helyszínen ellátják. A két település között forgalomkorlátozásra kell számítani.

A 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárművek nem közlekedhetnek Baranyában – rendelte el a megyei védelmi bizottság. A baranyai közúthálózat főleg hegyvidéki, latyakos, hókásás, havas szakaszain, illetve az emelkedőkön csak nehezebben tudtak felkapaszkodni a nehézgépjárművek. A korlátozásra a további balesetek elkerülése érdekében, valamint a zavartalan hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák miatt van szükség – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A dél-zalai térségben intenzívebbé vált havazás miatt a fő- és mellékutak hókásásak vagy latyakosak, de néhol havasak. Nagykanizsa belterületén az utak több helyütt hóbordásak. Az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakasza jól járható. Galambokon, a 7-es úton, Miháld irányába egy személygépkocsi árokba hajtott és felborult. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, őt a mentők a helyszínen ellátták. A zalakarosi tűzoltók a járművet kerekeire állították.

A keksz!

A rendőrség azt tanácsolja, ha valaki hosszabb útra indul, tankolja fel autóját, legyen nála egy doboz keksz, termoszban meleg tea, illetve egy hólapátot is vigyen magával. Fontos, hogy az ablakmosó folyadék se fogyjon ki, ami természetesen fagyálló kell, hogy legyen.

Másodfokú figyelmeztetés

Az MTI tudósítója a megye útjain azt tapasztalta, hogy a hókásás, latyakos utakon több helyen is árokba csúszott egy-egy személygépkocsi vagy kisteherautó. Ezeknél a baleseteknél személyi sérülések nem történtek, a járművek pedig nem akadályozták a közlekedőket.

Az ország útjai sónedvesek, latyakosak, de járhatóak. A legerősebben a Dél-Dunántúlon havazik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat öt délkeleti megyére adott ki másodfokú, narancs figyelmeztetést a hófúvás és a havazás miatt. A várható hó mennyisége 24 óra alatt meghaladhatja a 20 centimétert. További hat déli és dunántúli megyében elsőfokú riasztás van érvényben.

Fotó: MTI/Varga György

Kamionok az úton és az árokban

A Baranya megyei Mánfán három kamion akadt el, Pécsett egy teherautó fordult keresztbe az úton – áll a katasztrófavédelem honlapján. Boldogasszonyfánál egy személyautó akadt el Boldogasszonyfa és Szentlászló települések között, a jármű akadályozza a forgalmat.

Vas megyében egy 3,5 tonnás kisteherautó csúszott árokba Szentgotthárd külterületén, a Máriaújfalu és Farkasfa települések közti úton. A két település között teljes útzárat rendeltek el.

A folytatás

Jelentős hótakaró nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre alakul ki, itt péntek éjfélig általában 2-10 centiméter, délen, délnyugaton 10-20 centiméter, Zala és Somogy megyében 20-25 centiméter friss hóra van kilátás. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet.

Hogy vezessünk hóátfúvásban?

Ha havazásban, hóátfúvástól fenyegetett útszakaszok érintésével indulunk el autóval, mindig legyen velünk meleg ruha, hólánc és feltöltött mobiltelefon, hogy szükség esetén segélyhívást indítsunk (112, 105) – részletesebben pedig a vezetéstechnikai praktikáktól az esetleges mentési teendőkig itt olvashat egy jó alapos írást!

Olvasói sztorik