Belföld

Havazás: több mint 100 riasztás

Havazas(3)(960x640)(1).jpg (havazás)
Havazas(3)(960x640)(1).jpg (havazás)

Több mint száz esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szombaton a téli idő miatt.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek azt mondta: szombaton is többnyire balesetek helyszínén segítették a műszaki mentést a tűzoltók, de számos kidőlt fa is gondot okozott. A legtöbb beavatkozásuk Somogy megyében volt, de a Dél-Dunántúlon és északkeleten is több munkájuk volt a tűzoltóknak.

A katasztrófavédelem továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy figyeljék a katasztrófavédelem közleményeit. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem “VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

A honvédségnél megszüntették a készenlétet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Operatív Törzsének tájékoztatása alapján a Magyar Honvédség erőinek további készenlétben tartása nem indokolt. Így a Somogy megyére és Kelet-Magyarországra biztosított erők és eszközök készenlétét délután 4 órakor, a Dunántúlra biztosított további erők és eszközök készenlétét 1 órakor megszüntették.

A Honvédelmi Minisztériumban működő Katasztrófavédelmi Operatív Törzs és a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokságon működő Központi Operatív Csoport is befejezte tevékenységét. A készültség csütörtöki  elrendelése után a Magyar Honvédség négy alakulatánál állítottak fel téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportokat, amelyek a Dunántúlon, különös tekintettel Somogy, Zala és Baranya megye területén, valamint a keleti országrészben álltak készen a szükséges beavatkozásokra.

A katonák öt munkacsoportban terepjáró tehergépjárművekkel és lánctalpas eszközökkel álltak készen, hogy kérés esetén a bajba jutottak segítségére siessenek. Az időjárási helyzet változásának függvényében a Magyar Honvédség további erők és eszközök bevonására is felkészült. A katonák péntek délután és szombat hajnal között több autóbuszt és kamiont kimentettek a hó fogságából.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Somogy és Zala megyében elsőfokúra mérsékelte a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetését. Már sehol sincs érvényben narancssárga riasztás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik