Belföld

A gyerekeknek nem kell kétszer mondani, hogy bulizzanak

alma együttes (alma együttes, )
alma együttes (alma együttes, )

Most a kicsik ugráltak a Petőfi Kultúrtérben az Alma Együttes ütemeire. A Fehérvár24-nek interjút adott a zenekar egyik alapítója, Buda Gábor.

Hogy kezdődött az Alma-sztori?

Nagyon régen, 18 évvel ezelőtt született meg az Alma, egy gimnáziumi barátság nyomán. Ekkor még klasszikus és kortárs költők megzenésített verseit játszottuk felnőtteknek. Nagyon szép irodalmi műsoraink voltak, mint a Szerelem a bölcsőtől a sírig, a Józsefvárosi Pódiumon, Kálloy Molnár Péter színművész közreműködésével. Költők versein keresztül mutattuk meg, hogy élik meg az emberek a szerelmet a különböző életszakaszaikban. Fantasztikus időszak volt.

A Petőfi Kultúrtér aktuális programjairól ide kattintva tájékozódhattok.

Mikor lettek a gyerekek a célközönség?

A szülők hallották, hogy az óvodában és az iskolákban milyen sikerünk volt, hiszen az irodalmi estek mellett, ekkor már gyerekeknek is játszottunk. Aztán azt vettük észre, hogy az esti klubkoncerteken is ott vannak a picik. Mikor egy nagyon szép, borízű Ady-esten ott ültek a gyerekek este 7-kor, és kérték a Jancsi bohócot, éreztük, hogy ez így összeférhetetlen. El kellett döntenünk, hogy hogyan tovább. Addigra már annyi gyerek bulink volt, és annyira jól éreztük magunkat közöttük, hogy nem okozott problémát a váltás.

A borízű, verses, felnőtt vonal ettől fogva teljesen kimaradt az életetekből?

Azt kell, hogy mondjam, igen. Ma már minden, amit az Almával készítünk gyerekekkel kapcsolatos. Én majd szeretném magam szólóban is megmutatni, hiszen több ezer dalt írtam már, illetve zenésítettem meg. Ezeknek a nagy része nem a kicsiknek szól.

Nem tudom megkerülni a kérdést. Miért pont az alma?

Annak idején írtam egy almás történetet, amit Madách műve, Az ember tragédiája ihletett. Egy időutazáson vettek részt ezek az almák, amik nevüket igazi almafajtákról kapták. Kitaláltam, hogy egészen Ádámtól és Évától levezetem, hogy vonulnak végig az emberiség történetén. Vannak olyan mesék, mítoszok, mondák, népdalok, hiedelmek, amelyben ott van, vagy főszerepet kap az alma. A Bibliában a tudás fájának gyümölcséről olvashatunk, azonban a későbbi korok képzőművészeti alkotásaiban már almaként jelenik meg. Erre is keresem a választ, hogy miért pont alma? De a teljesség igénye nélkül a mérgezett alma,az aranyalma jelen van a Hófehérke és a hét törpében, az Árgyélus királyfiban, Tell Vilmos történetében, Newtonnál, vagy mint a trójai háború kiváltója. De gondoljunk New Yorkra, ami a Nagy Alma, vagy az alma materre. Egy kollégám, aki latin- ógörög szakon tanult, mondta nekem, hogy az alma, mint latin melléknév táplálót jelent. A spanyolban azt jelenti, hogy lélek. Nem volt inspiráló tényező, de az Apple cég is ekkor kezdett hódító útjába. Persze még hosszan sorolhatnám az alma-motívumokat. Amikor nevet kellett találni az együttesnek, bedobtam, hogy alma. Láttam, hogy úgy néznek rám, hogy ennél azért többet vártak, ez elég kretén név. Nekik is elmeséltem, hogy mekkora tartalom van mögötte, mennyi minden kapcsolódik az alma kultúrtörténete köré, és egyre jobban megtetszett nekik is. Érdekesség, hogy a zenekartagok nevéből is ki tudjuk rakni az alma szót.

Forrás: Alma Együttes

A Ma van a szülinapom című számotokat már majd 12 millióan tekintették meg a Youtube-on.

Ez a dal, mielőtt népszerűvé vált, már 2-3 éve létezett. Nem egyszerű egy ilyen dalt népszerűvé tenni, mondjuk a téma az hálás, hiszen szülinapja mindenkinek van. Persze, nagyon sokat tett hozzá a videómegosztó oldal és a Facebook. Már az ötödik vagy a hatodik számunk van milliós letöltés felett, ez nagyon nagy dolog a mai világban. Sokat köszönhetünk az Internetnek és a médiumoknak, köztük egy televíziós csatornának.

Mi 10 évig zenéltünk úgy, hogy bemondták a rendezvényeken, most következzen az Alma Együttes, klasszikus és kortárs költők megzenésített verseivel, és a közönség nem bejött, hanem inkább, huss, elment. Aztán persze visszaszállingóztak, ahogy játszani kezdtünk, és rájöttek, hogy ez nem valami elborult, elvont dolog.

Gyakran koncerteztek Fehérváron?

Többször voltunk már, nem csak a Petőfi Kultúrtérben. Játszottunk már a Városház téren és a Barátság Házában is. Sokat vagyunk itt, annál is inkább, mert itt van az az alkotógárda, filmes csapat, akik 8-9 éve készítik a klipjeinket, DVD-inket. Fehérvárra így szinte hazajárunk.

Miben más gyerekeknek zenélni, mint felnőtteknek?

Két titka van: őszintének kell lenni, és játszótársnak kell lenni. Ha ők érzik azt, hogy nem játszom meg magam, jópofa vagyok, nem gügyögök, hanem ugyanúgy beszélek velük, mint most veled, akkor én is érdekes leszek számukra. A gyerek közönségnek nem kell kétszer mondani, hogy bulizzon, de nehéz fenntartani a figyelmüket. Ehhez komoly felkészültség és rutin kell. Ha unatkoznak, mert valami hiányzik, akkor egy pillanat alatt elveszíted őket. Folyamatosan figyelni kell a közönséget, meg kell érezni, hogy mikor sok, mikor kevés, mikor kell bulizni, fel kell építeni egy műsort. Kell csúcspont, kell levezetés. Mivel gyerekekről van szó, bármi váratlan adódhat koncert közben, így improvizálni is tudni kell. A felnőttek sokkal kiszámíthatóbbak, kötik őket a konvenciók, a szokások, az udvariasság, egyszóval viselkednek. A gyerekek az ősösztön.

Almák

A 1996 nyarán alakult Alma Együttes, kezdetben felnőtteknek zenélt, de egy véletlen felkérés kapcsán olyan sikeres gyerekkoncertet adtak, hogy azon nyomban több másik felkérés is érkezett és rövid időn belül azon kapták magukat, hogy már csak szinte gyerekkoncertjeik vannak. (Ezért mondják, hogy a gyerekek választották őket.) A csapat számos Fonogram jelöléssel, arany és platinalemezzel büszkélkedhet. Legsikeresebb daluknak, a Ma van a szülinapom-nak több, mint 11 millió letöltése van és a leggyakrabban megosztott hazai tartalom manapság a Facebookon. Olyan sikeres rajzfilmzenéket írtak, mint a Bogyó és Babóca sorozat, főcímdalt készítettek a Khumba című 3D-s animációs rajzfilmhez, sőt nagy sikerrel fut a Pesti Magyar Színházban zenés gyerekdarabjuk az Almaszósz. A zenekar évi 300 teltházas koncertet ad itthon és külföldön.

Tagok:

Buda Gábor
Maroevich Zsolt
Szabó Tibor
Székely Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik