Belföld

Orbánék ellen, nyugdíjukért jönnek – a föld alól is

Bányász (bányász)
Bányász (bányász)

Bányászjárás lesz ismét Budapesten. Január 29-én újra az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé vonulnak.

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) már egy éve jelezte, elfogadhatatlan, ahogy – számukra hátrányosan – módosította a kormány a bányászok nyugdíjazásának szabályait. A szakszervezet korábban ígéretet kapott ezek korrigálására, de ez elmaradt, így újfent három pontban foglalta össze követeléseit: a szénkülfejtésen dolgozók kapják vissza a szakmai nyugdíjat, álljon vissza a kedvező nyugdíjátlag-számítás, illetve a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok is kapják vissza eredeti járandóságukat.

„Tudtad-e, hogy 14 millió forintba kerülne a költségvetésnek 2014-ben, ha a szénkülfejtésben dolgozó bányászok megkapnák jogos lehetőségüket, és 30 (!) év bányász szolgálati idő után nyugdíjba mehetnének? Tényleg ennyire ne lenne pénz a költségvetésben?” – teszi fel kérdést a tüntetés kapcsán Facebook-oldalán a BDSZ.


Fotó: Neményi Márton

A szakszervezet külön oldalt is nyitott az eseménynek.

Sokan egyenesen a külszíni bányából, nehéz fizikai munkájuk végeztével vonulnak a minisztérium elé – idézi a Népszabadság Rabi Ferenc elnök közleményét, amely szerint az még a laikusoknak is egyértelmű, hogy a bányászok élete elképesztően nehéz, a kormánynál mégsem hallják meg a segélykiáltásukat.

Egy éve, ugyanott, napra pontosan ugyanakkor, ugyanazért tüntettek a bányászok, a jelek szerint valóban hiába, noha a kormány akkor a tárgyalások folytatását ígérte. A szakszervezet elnöke ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagszervezeteinek támogatását is kérte a demonstrációhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik