Bányászdemonstráció (bányászdemonstráció)
Belföld

Nyugdíjukért tüntettek a bányászok

A kormány kész folytatni a tárgyalásokat, de a bányászok már nem bíznak a politikusokban.

Körülbelül ezren tüntettek az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt a nyugdíjrendszer tavaly óta hatályos módosításai miatt. A demonstrálók szakszervezeti zászlókat vittek, többen táblákat is tartottak, egyebek között “Rokkant vagyok, nem csaló!” felirattal. A tömegben a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete mellett a szolidaritásukat kifejező vasas és vasutas szakszervezetek képviselői is jelen voltak.

Rabi Ferenc, a BDSZ elnöke elmondta: a külszíni fejtésnél dolgozók egészségét ugyanúgy rongálja a 300 méteres nyílt mélység, mint a föld alatti bánya, ezért kapták meg korábban a külfejtésen dolgozók is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat. Ezt azonban tavaly megvonta tőlüka kormány.

Sérelmezte a kedvező nyugdíjátlag-számítás megszüntetését is. Ennek lényege az volt, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, de a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, akkor ez utóbbit kapták.


Kattintson a képre, tüntessen a bányászokkal! – Fotó: Neményi Márton

A bányászok harmadik követelése, hogy a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok kapják vissza eredeti járandóságukat – mondta Rabi Ferenc. A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. A múlt év elejétől azonban elveszítették a nyugdíjukat azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához – hangoztatta a szónok.

Az elnök beszámolt arról, hogy jogi lépéseket tettek a megváltoztatott nyugdíjszabályok visszaállítására. Az Alkotmánybíróság korábban ugyanis kimondta, hogy az emberek élethelyzetét egyik napról a másikra nem lehet drasztikusan megváltoztatni – hívta fel a figyelmet. A rokkantsági nyugdíj megvonása ezer bányászt érint, a bányász-átlagnyugdíj lehetőségének választása pedig kihat a volt urán- és bauxitbányászokra is, akik még ezután mennek nyugdíjba, így tehát több mint 10 ezer emberért demonstrálnak – hangoztatta. Rabi Ferenc álságosnak tartotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfői közleményét, amelyben a tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy a bányászok egészségkárosodási járadéka szabályozásának módosításával biztosították a legnehezebb körülmények között, mélyművelésben dolgozott bányászok számára a korábbi rokkantsági nyugdíjuk összegével megegyező ellátást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta: kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet a bányászokkal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében hangsúlyozza: a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a szociális partnerek által felvetett kérdésekre mindig tárgyalás útján találjanak közös választ. Így a petíció átvételét követően is kész folytatni a már hónapok óta tartó párbeszédet. A petícióban foglalt kérések tanulmányozása után újabb egyeztetések lehetnek – fűzte hozzá a minisztérium.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.