Belföld

Milliós bírságot kaphatnak a dohányosok miatt

kocsma(210x140)(1).jpg (kocsma)
kocsma(210x140)(1).jpg (kocsma)

A téli időszakban a vendéglátóhelyek előtt felállított sátrakban is tilos rágyújtani.

A téli hónapokban egyes vendéglátóhelyek üzemeltetői sátrakat állítanak fel az egység előtt az eső, a hó, a hideg ellen. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ennek kapcsán kiemelte, hogy ha az ilyen sátrak zárhatóak, akkor azok zárt térnek minősülnek, ott dohányozni nem lehet. Emiatt az elmúlt időszakban több vendéglátó-ipari egységre milliós nagyságrendű bírságot kellett kiszabni – tették hozzá.

2012. január 1-jén lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely többek között megtiltotta a nyilvános zárt helyeken a dohányzást. A jogszabály előírásainak betartását a területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek intézetei ellenőrzik.

2012. óta összesen 106 ezer vizsgálatot hajtottak végre, ebből 56 ezer jutott 2012-re, 50 ezer pedig 2013-ra. A jelenlegi adatok szerint 2012-ben 12 millió, tavaly csaknem 13 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök, 2013-ban a legtöbbet szórakozóhelyekre, vendéglátó-ipari egységekre – derül ki az ÁNTSZ csütörtöki közleményéből.

A legtöbb problémát az utazók okozzák

A módosítás hatályba lépése után a jogszabály három hónapos türelmi időt adott az érintetteknek a felkészülésre. Bár a vizsgálatok már ekkor megkezdődtek, bírságot ekkor még nem szabtak ki. A türelmi időszak alatt átlagosan 5-6 kifogás jutott száz ellenőrzésre. Tavaly már csak nagyjából fél százalék körül alakult a kifogások aránya. A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon viszont kirívóan magas, több mint 13 százalékos volt a kifogásolási arány.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását idén is folyamatosan ellenőrzik, s emellett – az előző két év gyakorlatának megfelelően – több országos, kiemelt akcióellenőrzést is szervez az Országos Tisztifőorvosi Hivatal – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik