Belföld

Magyarország megint kikosarazta az osztrák agrárminisztert

termofold(960x640)(6).jpg (föld, termőföld, )
termofold(960x640)(6).jpg (föld, termőföld, )

A nézetkülönbségek nem áthidalhatók, így Magyarország továbbra sem tartja aktuálisnak a magyar-osztrák agrárminiszteri találkozót - mondta Budai Gyula államtitkár.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára azt követően beszélt erről, hogy a hazai minisztériumban találkozott Johannes Leibetsederrel, a Budapesti Osztrák Nagykövetség ideiglenes ügyvivőjével.

Nagy a távolság

A magyar tárgyalóküldöttséget Budai Gyula vezette, tagja volt Bitay Márton, a VM állami földprogramért felelős államtitkára, Tóth Katalin, a VM parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország bécsi nagykövete. A megbeszélésen osztrák részről az ideiglenes ügyvivő mellett részt vett Ernst Zimmerl, a Budapesti Osztrák nagykövetség mezőgazdasági attaséja.

Budai Gyula közölte osztrák partnerével, a VM továbbra sem tartja időszerűnek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter közvetlen kétoldalú megbeszélését. A magyar agrártárca véleménye szerint a magyar és az osztrák álláspont az új magyar földtörvény értelmezésével kapcsolatban nagyon távol áll egymástól.

A nézetkülönbségek pillanatnyilag nem áthidalhatóak – tette hozzá az államtitkár. A magyar kormánynak és a VM-nek a legfontosabb célja az volt a mostani megbeszéléssel, hogy részletesen megismertesse a magyar álláspontot az osztrákokkal.

Zsebszerződés vagy haszonélvezet

Budai Gyula emlékeztetett: a magyar kormánynak és az agrártárcának alapvető célkitűzése a magyar termőföld megvédése. Ehhez pedig a jogi környezetet az új földforgalmi törvény megteremtette. A magyar kormány számára a nemzeti szuverenitás megőrzése a legfontosabb.

Az államtitkár úgy vélte: Andrä Rupprechter az elmúlt napokban hangoztatott felvetései álságosak, mivel az osztrák gazdálkodók a zsebszerződésekkel megszerzett magyar termőföldeket a haszonélvezeti jog kikötésével próbálták legalizálni, ami pedig színlelt szerződésnek minősül. Haszonélvezeti jogot az új törvényi rendelkezések szerint csak közeli hozzátartozók esetében lehet meghatározni.

Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter többször élesen bírálta az új magyarországi földtörvényt, mert megítélése szerint a jogszabály megfosztja az osztrák gazdákat a törvényesen megszerzett magyarországi földtulajdonuktól, ami elfogadhatatlan, és ellentétes az európai uniós joggal. Az osztrák miniszter tavaly decemberben levelet írt Fazekas Sándornak, amelyben egyeztetést kezdeményezett a kérdésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik