Belföld

Diplomabotrány: reagáltak a vádakra

diploma (diploma)
diploma (diploma)

Az aggteleki park igazgatójának már a kinevezése előtti beosztásában rendelkeznie kellett a megfelelő végzettséggel, így a minisztérium részéről fel sem merülhetett a felsőfokú végzettség hiánya.

A Blikk csütörtökön írta meg, hogy Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója úgy szerzett szakmérnöki szakosított oklevelet a Pannon Egyetem Georgikon Karán 2002-ben, hogy az alapdiplomáját egy államilag el nem ismert egyetemen, a Miskolci Bölcsész Egyesületnél (MBE) szerezte. Ez a lap által megkérdezett szakértő szerint szabálytalan, így a diploma érvénytelen. Veress Balázs 2010-es kinevezésekor ezzel a VM-nek tisztában kellett lennie, mivel az igazgatói poszt feltétele a szakirányú felsőfokú végzettség.

A tárca az MTI megkeresésére közölte, hogy Veress Balázst 2003-ban nevezték ki az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségre (ÉMKF) ügyintézőnek. 2010-ben ezen jogviszonya keretén belül, áthelyezéssel, kinevezésének módosításával lett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Közölték, a kinevezés előkészítésekor a minisztérium részéről fel sem merülhetett, hogy nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, ugyanis az ÉMKF-nél történt ügyintézői kinevezésekor a vonatkozó jogszabályok szerint I-es besorolású ügyintézői kinevezést csak felsőfokú végzettséggel rendelkező kaphatott, és a tárca vélelmezte, hogy a jogszabálynak megfelelően, az ügyintézői kinevezéskor a felügyelőség ezt megvizsgálta.

A Veress Balázs által bemutatott, végzettséget igazoló dokumentumok szerint további egyetemi szintű okleveles végzettséget is szerzett, amelynek alapja az MBE által kiállított oklevele volt, amit az egyetem által kiállított “egyetemi szakosító oklevél” is tartalmaz. Fel sem merülhetett tehát a felsőfokú végzettség hiánya – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik