Belföld

Behavazódott az ország keleti része

Beköszöntött a tél keleten, több területen havazik - közölte az Útinform a Facebook-oldalán csütörtök reggel. Ez még csak az első felvonás volt. Figyelmeztetés is érvényben van.

Kapcsolódó cikkek

A Jászság, a Hortobágy, a Hajdúság és a Nyírség területén szerda este óta változó intenzitással havazik, Eger körzetében és a Mátrában hódara hull. Gyengén havazik az M3-as és az M35-ös autópálya mentén is.

Az érintett körzetekben a fő- és mellékutakon vékony rétegben havas vagy latyakos a burkolat az Útinform tájékoztatása szerint. A Duna vonalától keletre szinte mindenhol vizes, vagy sónedves az utak felülete.

Havazott? Rosszak az útviszonyok? Írja meg kommentben, hogy önök felé mi a helyzet!

A Dunántúl nyugati peremén is sónedves a burkolat, míg Vasvár környékén nyálkás szakaszokra kell számítani. A megelőző szórásnak köszönhetően lefagyás nem alakult ki, bár a levegő hőmérséklete fagypont alá csökkent.

Néhol párás a levegő, köd csak Békéscsaba körzetében zavarja a közlekedést. Párásság miatt korlátozott a látás Esztergom, Jászberény, Debrecen és Nyírbátor körzetében. Általában szélcsend van, vagy gyenge szél fúj – írja az Útinform.

Mire számíthatunk a héten?

Csütörtökön túlnyomóan borult lesz az ég, legfeljebb néhány helyen lehet átmeneti felszakadozás az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Északkeleten lassanként megszűnik a csapadék, emellett délnyugaton helyenként előfordulhat kisebb eső, havas eső – nagyobb eséllyel délután. Az északnyugati, északi szél a legtöbb helyen mérsékelt marad. A hőmérséklet csúcsértéke általában 0 és 5 fok között valószínű, északkeleten várható a fagypont körüli hőmérséklet. Késő este 2, -3 fokra számíthatunk.

Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, többfelé várható csapadék; északon és nyugaton havazás, másutt eső, havas eső, néhol ónos eső. Az északkeleti szél több helyen megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 5 fok között alakul.

Így érkezett meg a tél, Pintértől nem jött SMS- még…

Szombaton eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd északnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Többfelé várható havazás, délkeleten eső, havas eső is lehet. Az északi, északnyugati szél többfelé élénk, északnyugaton helyenként erős lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és 2 fok között alakul.

Vasárnap nyugaton szakadozott lesz a felhőzet, keleten eleinte erősen felhős lesz az ég, majd felszakadozik. Keleten, délen gyenge havazás előfordulhat.A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2 és -8 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas területeken több fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és 2 fok között alakul.

Figyelmeztetés több megyére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy és Zala megyére másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetést adott ki ónos eső, hófúvás vagy havazás miatt. Vas, Veszprém, Fejér, Tolna és Békés megyére citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik