Belföld

Szakad a hó Kelet-Magyarországon

A Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén is több helyen esik a hó. Van, ahol nagy pelyhekben hullik.

Kapcsolódó cikkek

Az Időkép térképe szerint Kelet-Magyarországon több helyen van havas eső, hószállingózás vagy erős havazás. Nyíregyházán, Szerencsen, Hajdúböszörményben és Miskolcon az élő webkamerás kép szerint nagy pelyhekben hullik a csapadék.

A tavaszias időjárás után a hét végére – úgy tűnik – végleg megérkezik a tél. A hétvégén akár 15 centis hó is eshet. Jobb, ha felkészül, SMS-e érkezhet.

A tavaly márciusi hazai katasztrófa hóhelyzetet megelőzendő, már most munkába álltak a Magyar Közút munkagépei. Akkor nem történt tragédia, de akár történhetett volna. Járművek csúsztak árokba és ütköztek, tömegek töltötték az éjszakát a sztrádán, vagy akár több napot is távol otthonuktól. Vagy a fagyos úton, jobb esetben egy benzinkúton vagy gyorsétteremben, netán valamelyik melegedőben. Egy nő kis híján a sztrádán adott életet kisbabájának, egy nyolc hónapos csecsemőt és egy kisfiút is mentőhelikopterrel kellett kórházba vinni, olyan rossz állapotban voltak. Cukorbetegek, idősek, kisgyerekes családok vesztegeltek, míg egy tüdőtranszplantáción átesett férfi segítségre várt egy elakadt mentőben.

Öröm az ürömben, hogy akkor példátlan összefogás indult a Facebookon, és a mémgyárosoknak is jó pár napra muníciót szolgáltatott a hazai töketlenkedés.

Ezúttal viszont nincs miért aggódni

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mind a 93 üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban látják el a szakemberek a szükséges téli munkákat. Megelőzendő a síkosság kialakulását a közútkezelő munkatársai csütörtök reggelig minimum egyszer sószórást végeznek a mintegy 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton. A társaság ugyanakkor arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a következő napokban – derül ki a cég közleményéből.

A hét hátralévő részére az évszaknak megfelelően immár valóban téliesebbre fordul az időjárás, így a közlekedők havas vagy ónos esőre, hószállingózásra, havazásra is számíthatnak, pénteken és szombaton akár 5-15 centiméternyi hó is hullhat az ország egyes területein. Az összes területen már szerdán kettes riasztási fokozat van érvényben, közel 700 munkagép van készenlétben és a szakemberek is 12 órás váltott műszakokban látják el feladataikat.

Megelőzendő a síkosság kialakulását, a teljes, mintegy 31 ezer kilométeres országos közúthálózaton csütörtök reggelig minimum egyszer végeznek preventív jellegű sószórást a közútkezelő munkatársai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik