Belföld

Földrengést észleltek a Kisalföldön

A Richter-skála szerinti 2,6-os földrengést mértek a Győr-Moson-Sopron megyei Iván közelében, hétfő éjjel kilenc perccel fél tizenkettő előtt.

Az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma közölte: a földrengés 8 kilométer mélységben keletkezett. A földmozgást a lakosság érzékelte, károkról a szeizmológiai obszervatóriumba nem érkezett bejelentés.

Nem ez az első eset idén, hogy megmozdult a talaj. Október 19-én, a reggeli órákban mértek 3,3-as erősségű rezgéseket. Ezt megelőzően október másodikán, az osztrák-magyar határ közelében 4,2-es erősséget mértek, majd október 6-án szintén mozgásokat jeleztek a műszerek ugyanezen a területen.

Szeptember 20-án szintén mértek földmozgást, ekkor az epicentrum Ausztria területén volt, de Sopronban is érezték rezgéseket.

Egy soproni férfi az Indexnek arról számolt be: arra ébredt hajnal 4-kor, hogy mozog az ágya. A Kisalföld is a poharak összecsördüléséről adott hírt. Az emberek többsége viszont a médiából értesült az eseményről.

Decemberben ez már a negyedik

A seismology.hu adatai szerint 2013 decemberében ez már a negyedik földmozgás volt, melyet Magyarország területén mértek. Korábban, a január és július közötti időszakban több mint 50 alkalommal észleltek földrengést. Októberben Közép-Európában eddig 10 földmozgást regisztráltak, ezek mind a szomszédos országokban, főként Ausztriában történtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik