Belföld

Paks nélkül tényleg nincs magyar gazdaság?

paks(960x640)(1).jpg (paks)
paks(960x640)(1).jpg (paks)

Így gondolja Orbán Viktor, az ellenzék azonban hozzálátott a népszavazás előkészítéséhez. Az atomfizikus szerint szükség van az erőmű megújítására.

Orbán Viktor a Magyar Rádióban azt mondta, a paksi tranzakció miat nem nő a függőségünk az oroszokkal szemben, igaz, nem is csökken. Arról is beszélt hogy az oroszoktól érkezett a legjobb ajánlat, viszont arra nem tért ki, hogy tender nélkül milyen más ajánlatok érkeztek. A PM és az LMP is népszavazást kezdeményez, és Schifferék Áder János köztársasági elnök segítségét is kérik.

Több ország ma már az új utakat keresi az atomerőművek helyett. A legrégebben kutatott és fejlesztett, de még csak elméletben létező konstrukció a fúziós erőmű. Franciaországban kísérleti jelleggel már épül egy ilyen. A fúziós erőművektől azt remélik, hogy megoldják a világ energiakrízisét, de közben nem jelentenek majd akkora sugárveszélyt, mint az urán alapú erőművek. A Hír24 pénteki adásának vendége volt Sükösd Csaba atomfizikus, a BME Nukleáris Technikai Intézetének docense. A szakember szerint igaz, hogy a fúziós erőművek valószínűleg biztonságosabbak lesznek, csakhogy azok üzembe helyezése legkorábban 2050-2060 környékén várható. Magyarországnak nincs ideje addig várni.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik