Belföld

Meghülyült az időjárás: 15 fok lesz a hétvégén

Az enyhe idő miatt egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a levegőben, az allergiások tünetei is jelentkezhetnek.

A fő allergén most a mogyorópollen, ami a korábbi években az enyhe decemberek után már január közepén megjelent, azonban ilyen magas szintet csak február közepén ért el – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja már helyenként elérte a tüneteket okozó szintet, emellett az égerpollen koncentrációja is folyamatosan növekszik. Pécsett közepes, Budapesten alacsonyabb szintű terhelést mértek, a szegedi állomás vonzáskörzetében a hét első felében még nem volt jelentős a pollenterhelés. A kültéri allergén gombák koncentrációja jellemzően alacsony szintű.

Az ÁNTSZ felhívta az allergiások figyelmét, hogy tüneteik jelentkezhetnek, szükség lehet az orvosuk által javasolt gyógyszereik szedésére. A hétvégén elsősorban továbbra is a déli országrészben élőknek kell számolniuk azzal, hogy allergiás tüneteik jelentkezhetnek. Ezt követően várhatóan a jövő héten is folytatódik a kismértékű pollenszórás, és mindaddig erősödésre számítanak, amíg nem lesz jelentős lehűlés. Ha csapadékosra fordul az időjárás, akkor is csak átmenetileg csökkenhet a pollenterhelés.

A déli légáramlatokkal az ország északi területeire is számottevő mennyiségben juthat pollen, de panaszokat csak a csapadékmentes időszakokban okozhat.

Még egy hónapig tavasz?

A hétvégén ismét az évszakhoz képest szokatlanul enyhe, tavaszias időre van kilátás, az ország déli részén 14-15 Celsius-fokos maximumhőmérséklettel. Február közepéig nem várható jelentős lehűlés Magyarországon.

Soha nem látott fagykár jöhet

A szőlő és a bortermés is veszélyben van a tavaszias idő miatt. A szokatlan meleg ugyanis megtéveszti a növényeket, és ha lehűl az idő, akkor óriási lehet a fagykár. A rezsiszámlákon viszont érezhető lesz a megtakarítás a melegnek köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik