Belföld

Már csak fizetni kell, és a városé a fűtőerőmű

Fűtőerőmű felszámolás utáni vásárlásának aláírása (Fűtőerőmű felszámolás utáni vásárlásának aláírása)
Fűtőerőmű felszámolás utáni vásárlásának aláírása (Fűtőerőmű felszámolás utáni vásárlásának aláírása)

A formális pályázati kiírást az egyedül pályázó Székesfehérvári Önkormányzat nyerte, így a felszámoló és a város között megszülethetett a megállapodás a fűtőerőművel kapcsolatban.

„2012. szeptember 14-én a Székesfehérvári Fűtőerőmű, mint stratégiailag kijelölt gazdálkodó szervezet, felszámolása megkezdődött. Ezt követően a felszámoló zártkörű pályázat keretében Székesfehérvár Megyei Jogú Várost hívta meg egyedüli pályázóként. Tette ezt azért, mert így látta biztosítottnak a közfeladat ellátását, amivel Székesfehérvár húszezer lakásának és ötezer intézményének a távhő és melegvíz-ellátást biztosíthatják” – mondta a mai sajtóbejelentésen Kissné Ágis Ilona felszámolási biztos. A meghívásos pályázatot Székesfehérvár elfogadta, és sikeresen pályázott. Az előkészítések most jutottak abba az állapotba, hogy a felszámoló és a város között a szerződést megköthessék. Az aláírást követően Székesfehérvár lett a fűtőerőmű egyedüli tulajdonosa.

Mi soha nem értettünk egyet azzal, amikor a város a saját többségi tulajdonát értékesítette. Székesfehérváron senki nem örülhetett annak, amikor az új cég csődbe jutott, majd a felszámolás is megkezdődött. A bizonytalanságot nem fokozhatta tovább az önkormányzat, ezért minden lépést megtett, hogy a fehérvári lakásokban legyen melegvíz és fűtés – kezdte beszédét Cser-Palkovics András polgármester.

A Magyar Kormány stratégiailag kiemelté minősítette a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft.-t, emiatt a felszámolás folyamata védett állapotban mehetett végbe.

A polgármester megköszönte a felszámoló biztosnak, hogy Fehérváron a fűtés folyamatos volt, mert bizony az sem volt mindig egyértelmű, ugyanis a gázszolgáltatónál több alkalommal is megszülettek a kikapcsolási határozatok a lejárt határidejű tartozások miatt. A védettséget követően a fehérváriak már semmit nem éreztek a háttérben levő gondokból.

A város, mint egyedüli pályázó, a törvény adta lehetőségek között minimáláras ajánlatot adott, amit a felszámoló el is fogadott, ezzel a vásárlás végső összege nettó 2,75 milliárd forint, aminek kifizetésében a Magyar Kormány ad segítséget. Az összeget 90 napon belül kell, hogy kifizesse a város, amire a mai napon Székesfehérvár Közgyűlése egyhangú felhatalmazást adott a polgármesternek.

Jó hír felszámoló asszonynak, hogy mindent elkövetünk, hogy a törvényes időn belül kifizessük az összeget – mondta Cser-Palkovics András. Még sok műszaki feladat van hátra, de ezúton is köszönetet mondok a fűtőerőmű dolgozóinak, akik biztosították a városnak a meleget és melegvíz-ellátást – közölte a sajtóval Cser-Palkovics András. A rögtönzött munkásülésen ezt tolmácsolta a dolgozóknak is, ahol határozottan kijelentette, hogy Székesfehérvár Önkormányzata a SZÉPHŐ Zrt.-n keresztül továbbra is számít a fűtőerőmű dolgozóira, akiknek a jövőben is lesz munkájuk.

Mivel a mindenkori városvezetés a törvényi kötelezettje az ilyenfajta közszolgálati feladatok ellátásának, kérem a későbbi utódokat, Fehérvár önkormányzati képviselőit, hogy még egyszer olyan rossz és felelőtlen döntést ne hozzon, amivel egy alaphátteret biztosító létesítményt elad – zárta határozottan Cser-Palkovics András.

A Fehérvár24 kérdésére a polgármester azt válaszolta, hogy felelősségre vonás a korábbi önkormányzati döntéssel kapcsolatban nem kezdeményezhető, mert ugyan a döntés rossz volt, de nem jogszerűtlen, viszont a vagyonnal kapcsolatos esetleges visszaéléseket mostantól kutathatja a város, mivel tulajdonosa lett a fűtőerőműnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik