Belföld

Tarlós a “nácibarát fővárosi esemény” ellen

tarlos-istvan(960x640)(5).jpg (tarlós istván)
tarlos-istvan(960x640)(5).jpg (tarlós istván)

A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a tavalyi támogatási keretből kapott 300 ezer forint támogatást a Teljesítménytúrázók Társasága, amely a Budapesti Természetjáró Szövegség tagja. A társaság nyáron benyújtott pályázatában a Budapest Kupa túrasorozatra kért támogatást, és “pályázatukból nem derült ki, hogy a +Kitörést+ is támogatni kívánják”. Tarlós István azt is megvizsgáltatja, miként használhatják Budapest érvénytelen logóját. A most folyó költségvetési egyeztetéseken azt is mérlegelik, hogy ez a társaság “a jövőben bármire is kaphat-e fővárosi támogatást” – írta a Főpolgármesteri Hivatal.

A Szocdemek előzőleg közös tiltakozásra hívták a “demokratikus értékek iránt elkötelezett politikai erők képviselőit” a február 8-ára meghirdetett Kitörés túra ellen. Közleményükben – Schmuck Andor pártelnök szavait idézve – azt írták: az eseményről készített “tavalyi fényképek egyértelműen bizonyítják, hogy ez a túra nem más, mint a szélsőjobb újabb, egyre kevésbé eltitkolt provokációja, nem természetbarát, hanem nácibarát fővárosi esemény”.

Mint korábban megírtuk, a túrát a Hunyadi Hagyományőrző Társaság, a Börzsöny Akciócsoport és a Matasz katonai hagyományőrző tagozat rendezi. A Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján ők azért nevezik extrémnek a túrát, mert csak megfelelő állóképességgel teljesíthető. A túra vélhetően népszerű, mivel indokoltnak tartják az előnevezést is, hogy ne legyen sorban állás. A szervezők azt kérik, hogy mindenki az emléktúrához méltóan viselkedjen, hiszen az történelmi megemlékezés is, bár politikai célja nincs!


A 2013-as túra
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az emléktúra különlegessége, hogy több ellenőrző ponton is katonai hagyományőrző csapatok mutatják be a korabeli hadviselő feleket. „Az egyenruhákon, pecséteken alkalmanként felbukkanó tiltott önkényuralmi jelképek kizárólag a történeti hűség kedvéért, történelmi érdekességként, bemutató jelleggel szerepelnek! A hagyományőrző szereplőknél látható fegyverek vagy makettek, vagy hatástalanított darabok, vagy engedély nélkül tartható airsoft játék másolatok (üzemképtelen állapotban)! A szervezők és az ellenőrző pontokon résztvevő szereplők a hatályos jogszabályokat minden tekintetben betartják!”

A Kitörés 60 emlék- és teljesítménytúra honlapja már nem ennyire távolságtartó. Ott derül ki, hogy a cél, minden év februárjában megemlékezni azokról a magyar és német katonákról, akik „a II. világháborúban két és fél hónapon keresztül hősiesen védték Budapestet – és ezzel együtt Nyugat-Európát – a bolsevik Vörös hadsereggel szemben. Miután 1944. karácsonyán a szovjet ostromgyűrű bezárult a vár körül, az “Európa Erőd” védői a harc nélküli lemészárlást jelentő kapituláció helyett – esküjükhöz híven – 1945. február 11-én a kitörést választották… Utunk során teljesítményünkkel tisztelgünk a hősi halottaknak és azoknak, akik mérhetetlen szenvedések árán, de életben maradtak” – írta a Börzsöny Akciócsoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik