Belföld

Orbán: Magyarországon éppen puccs van

Nem, nem az ellenzéki összefogásról mondta ezt, hanem még hat évvel ezelőtt az oroszokról és az energiafüggésról. Az MSZP végül nem paktált le az oroszokkal, Orbán Viktor igen, most mégis teljesen másként látja a helyzetet.

“Történik valami, ami Magyarországon mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen. A magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen. Tíz évre titkosított, hosszú távra szóló szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a magyar nép, a teljes Kárpát-medencei életét döntően meghatározó kérdésben: az energia kérdésében. Úgyhogy arról mi semmit nem tudunk. Ez figyelmeztet bennünket arra, hogy miközben itt a gyakorlati együttműködés kérdéseinek feszegetésével töltjük majd az időnket, van még teendő; a rendszerváltás korából, az előző rendszerből itt maradt romok eltakarítása, kártékony, rossz politikai reflexek és mentalitások eltakarítása úgy gondolom, hogy nemcsak Önöknél, hanem bizony nálunk Magyarországon is még emberpróbáló feladatokat ad nekünk” – ezt mondta Orbán Viktor még 2008-ban az oroszokról és az energiafüggésről.

De 2008 annyira régen volt, hogy ma már teljesen másként látják a helyzetet. Egészen pontosan úgy, hogy azzal, hogy váratlanul 3 ezer milliárdos hitelt veszünk fel Oroszországtól 30 évre, valójában nőni fog Magyarország energetikai függetlensége.

Erről Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár beszélt Budapesten, miután Moszkvában orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá, melynek keretében két új erőműblokkot épít Magyarországon az orosz Roszatom állami energetikai konszern. Lázár János mindemellett a magyar-orosz kapcsolatot úgy jellemezte, mint “egy egyre jobban működő érdekházasság, ami egyre magasabb élvezetet jelent a feleknek”.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

(Az Orbán Viktor-féle 6 évvel ezelőtti nyilatkozatot itt találtuk, köszönet érte)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik