Belföld

Itt a sorrend: Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor

lista (lista)
lista (lista)

AZ Együtt-PM végül engedett és belement abba, hogy Gyurcsány Ferenc legyen a közös ellenzéki lista harmadik helyén. Fodor Gábor lett a 4. befutó.

Az MSZP-nek nem kellett feladni identitását – mondta Mesterházy Attila pártelnök azon a kedd déli sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: megszületett a kibővített ellenzéki megállapodás és a közös lista.

A sorrend a következő: 1. Mesterházy Attila (vagyis ő a közös miniszterelnök-jelölt), 2. Bajnai Gordon, 3. Gyurcsány Ferenc, 4. Fodor Gábor.

A Liberálisok elnöke, korábbi SZDSZ-es politikus 4. helye azt jelenti, hogy Szabó Tímea PM-társelnök az 5. helyre szorul.

Mesterházy Attila szerint a megállapodás korrekt és tisztességes, és a válsztópolgároknak is egyértelmű lesz, hogy melyik jelöltre kell leadni a szavazatot, ha kormányváltást akarnak.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta, voltak elvi, politika és szervezeti viták a felek között, de mind a három területen sikerült megállapodni. Lehetővé vált a kormányváltás, már csak jó kormányzásra van szükség – tette még hozzá.

Gyurcsány Ferenc is szóhoz jutott. A DK elnöke szerint “ez nem három párt, hanem a sokszínű ellenzék megállapodása. Attila jó vezetője lesz ennek a listának. Az egyeztetések során olyan erényeket mutatott, melyek alapján biztos jó miniszterelnöke lesz az országnak”.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kitiltották az ellenzéket a Parlamentből

Nem a Parlamentben, hanem a képviselői irodaházban jelentették be a megállapodást és a közös lista tényét Mesterházyék. Kövér László házelnök ugyanis nem engedte, hogy a baloldali ellenzéki szövetség a parlament Piros Társalgójában tartsa keddi alakuló sajtótájékoztatóját – írta a Hvg.hu. Az Országgyűlés Hivatalában arra hivatkoztak, hogy csak parlamenti képviselők tarthatnak sajtótájékoztatót a Házban. Márpedig Bajnai Gordon és Fodor Gábor nem képviselők.

Bajnainak kell a második hely

Korábban arról írtunk, hogy kérdésessé vált Bajnai Gordon szerepe. Lapinformációk szerint ugyanis a volt miniszterelnök fontolóra vette, hogy bár aláírja a megállapodást és részt vesz a kampányban, a parlamentbe nem ül be.

A ista alapján azonban úgy tűnik, Bajnai nem mond le a második helyről.

Ungár nem kér az összefogásból

Közben a liberális SZEMA felbontja az Együtt-PM-mel kötött megállapodást. Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért vezetője szerint a két fél közötti megállapodás „okafogyottá és ezzel semmissé vált”.

Együtt 2006

Az LMP szerint az ellenzéki pártok közös választási listáját Együtt-2006-nak kellene keresztelni, mert azok fogtak össze, akik 2002-2010 között kormányozták az országot. Schiffer András emlékezetett, hogy az LMP már tavalyelőtt megmondta, hogy aki Bajnai Gordont választja, az megkapja Gyurcsány Ferencet és Kuncze Gábort is. Bajnai és Gyurcsány egyszer már Orbán Viktor kezére játszotta az országot, az ő szerepvállalásukkal ez újra könnyen megtörténhet, mert ez az összefogás távolítja a kormányváltást – tette hozzá.

Gyurcsány sikere

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint Gyurcsány Ferenc háttérmunkálkodása nem volt hiábavaló: sikerült egy listába terelnie a magukat baloldalinak nevező összefogás szereplőit.  Visszalopakodott “a devianciákat propagáló régi SZDSZ”, így a 20 évvel ezelőtti arcok próbálják ráncfelvarrás utáni szebbik önmagukat eladni a választópolgároknak. Az az ellenzéki csapat, amelyik antiliberalizmussal és antidemokráciával vádolja a jelenlegi kormányzatot, titokban, párttagjai feje fölött hozta össze a megállapodást – véli a KDNP.

Feltámadás?

Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője úgy értékelte a megállapodást, hogy a múlt liberális és szélsőbaloldali erői megpróbálnak visszatérni, “a politikai holtak megpróbálkoznak a feltámadással”, és ennek a helyzetnek a legfőbb felelőse a Fidesz, amely “elfelejtette és elszabotálta” az elszámoltatást, holott 2010-ben ennek ígérete nélkül aligha szerzett volna kétharmadot.

Apáti István szerint a Fidesznek az lehetett az érdeke, hogy a politika dzsungelében megtartsa a természetes ellenséget, de ez visszafelé is igaz, mert a baloldalt a leginkább az Orbán-ellenesség tartja össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik