Belföld

Ellenzéki egyeztetés: mindenki engedett

Szigetvari-Viktor(5)(430x286)(3).jpg (szigetvári viktor)
Szigetvari-Viktor(5)(430x286)(3).jpg (szigetvári viktor)

Mindhárom párt hajlandó kompromisszumra, de azt még mindig nem tudni, Gyurcsány Ferenc is ott lehet-e a közös listán.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, az ellenzéki egyeztetéseken mindhárom párt tett engedményeket, és ezen a héten megszülethet a megállapodás.

Szigetvári Viktor nem kommentálta azt a sajtóértesülést, hogy pártja ellenzi Gyurcsány Ferenc szerepeltetését a közös listán. A Demokratikus Koalíció elnökéről a tárgyalásokon mondják el véleményüket – közölte.

Gyurcsányon múlhat

Az atv.hu hétfőn azt írta, az MSZP, az Együtt-PM és a DK vezetői Gyurcsány listás helyét leszámítva minden másban – a közös listában és a 106 egyéni választókerületi jelölt személyéről is – megegyeztek, így “ha Gyurcsány Ferenc úgy dönt, hogy nem szerepel a listán, azonnal elfogadható és bejelenthető a megállapodás az Együtt-PM részéről is”.

Ha viszont ez nem történik meg, gyakorlatilag elölről kezdődhetnek a tárgyalások – idézete a hírportál a név nélkül nyilatkozó Együtt-PM-es forrását.

Pontatlan a kiszivárgott információ?

Szigetvári Viktor a sajtótájékoztatón pontatlannak minősítette az atv.hu értesülését, azt viszont – mivel szerinte rontaná a megállapodás és a választási győzelem esélyét – nem árulta el, hogy mi nem igaz a cikkben.

Az Együtt-PM társelnöke azt mondta, eredmény, hogy alig egyheti tárgyalással a lista- és az egyénijelölt-állítás, valamint a program ügyében is közel került a megállapodás úgy, hogy “a nyilvánosság előtt valójában tényinformációk nincsenek kint”. Kérdésre válaszolva hozzátette, néhány napon belül lezárulhatnak a tárgyalások, és arra is van esély – mint arról Tóbiás József MSZP-s frakcióvezető-helyettes nyilatkozott -, hogy akár már kedden minden részletben megállapodnak.

Engedmények

Szigetvári Viktor elmondta, ők és a szocialisták is tettek engedményeket a tárgyalásokon, átadva bizonyos körzeteket a DK-nak, az Együtt-PM pedig abba is beleegyezett, hogy Mesterházy Attila legyen a kormányfőjelölt. Elmondása szerint a DK is engedett több kérdésben.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a jogállam helyreállításában vagy az oktatási rendszer átalakításában nincs érdemi véleménykülönbség a három párt között, míg például a határon túli magyarok kettős állampolgárságával kapcsolatban a DK fenntartja az MSZP-étől és az Együtt-PM-étől eltérő álláspontját.

Kitért arra is, hogy a napokban a hárompárti tárgyalások mellett a pártok vezető testületei is üléseztek, és pénteki programbemutató rendezvényük után ők is tájékoztatták egyéni jelöltjeiket a fejleményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik